Jobbik: az oktatáspolitikának is felelőssége a Momóhoz hasonló veszélyforrások elhárítása

Az ellenzéki párt ifjúsági tagozata Facebook-oldalán is kampányt indít a fenyegetők ellen.

A Kék Bálna kihívás és Slenderman után sajnos már Magyarországon is egyre terjed Momo, az internetes rém. A torz figura interneten keresztül vadászik gyermekekre, akivel kapcsolatba lép, az ijesztő dolgokat kap, akár brutális felvételeket, vagy halálos fenyegetéseket például arról, hogy éjszaka meg fog jelenni az ágy mellett, és vagy gyilkolni, vagy csonkítani fog. Még olyan szabályokat is alkot, hogy hogyan kell neki válaszolni, kerülve az ismétléseket és a némaságot. Vannak, akiknek hangüzeneteket küld, kellemetlen horrorfilmekbe illő zajokkal, vagy konyhakéses felvételeket mutat.

Elkeserítő, de voltak, akiket már öngyilkosságba is hajszolt ez a szórakoztatónak egyáltalán nem nevezhető robotprogram.

Momóról és a hasonló, gyermekeket veszélyeztető esetekről korábban mi is beszámoltunk.

A gyerek nem mondja el, de lehet, hogy éppen halálra rémíti egy idegen

A szülőknek ki kell lépniük az eddigi komfortzónájukból, és nem csak a játszótéren kell figyelniük a veszélyekre, hanem az online világban is. A digitális tér ugyanis már nem a jövő, hanem a valóság, ahol talán már most több veszély leselkedik az áratlan gyermekekre, mint az utcán.

A Jobbik Ifjúsági Tagozat szerint a kormányzat nem kezeli megfelelően a fiatalokra leselkedő veszélyes online tartalmakat. Úgy látják, a családi háttér mellett óriási felelőssége van az oktatásnak is ezen internetes veszélyforrás elhárításában. Úgy véljük, hogy már az általános iskolában tanítani kellene a helyes internet- és közösségimédia-használatot, és ezt a Nemzeti Alaptantervben is szükséges rögzíteni. Ezért felszólítják a kormányt, hogy a készülő Nemzeti Alaptantervben fektessen komoly hangsúlyt az ilyen helyzetek megelőzésére, és indítson társadalmi kampányt a hasonló veszélyek kiküszöbölésére.

Az ellenzéki erő fiataljai azt is közölték, Facebook-oldalukon az elkövetkezendő napokban fel fogják hívni a fiatalabb generációk figyelmét arra, hogy a fenyegetéseket használó és az üzenetet küldözgető kihívások csupán ijesztgetések, amelyekre nem kell reagálni, és ha ilyet tapasztalnak, akkor forduljanak a szüleikhez, nagyobb testvéreikhez vagy a tanáraikhoz.