Rossz hír a devizahiteleseknek! Az EU bírósága szerint folytatódhat a szabadrablás

Eladhatják a bedőlt hiteleket minden szó nélkül.

Az enpenzem.hu számolt be arról, hogy ezentúl nem ütközik uniós jogba az egyébként a hétköznapokban alkalmazott üzleti gyakorlat, ami viszont roppant kényelmetlen helyzetbe hozhatja a magyar adósokat.

A szakportál kimutatása szerint az elmúlt években Magyarországon százmilliárdos nagyságrendben adták el a bankok a behajtóknak a bedőlt adósok hiteleit; 2017-ben majdnem 220 milliárd forint adósságot passzoltak át behajtóknak, ennek egyharmadát az utolsó negyedévben. Tavaly az utolsó bő negyedévben majdnem 350 milliárd forint adósság került át a követeléskezelőkhöz (2016-ban összesen 426 milliárd forint).

Viszont a magyar adósok (köztük sok devizahitel-károsult) pont abban látták a megoldást, hogy megkérdőjelezték ezt az értékesítést, és nem fogadták el partnerként a faktorcégeket. Számukra ez egy nagyon rossz hír. Szomorú,

de most már nem kell az adós beleegyezése ahhoz, hogy a bank eladhassa a követelést, és nem kell biztosítani neki azt sem, hogy annyiért szálljon ki a hitelből, amennyiért a bank azt eladta.

Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint nagyon fontos lenne, hogy megszülessen az egységes kódex a követeléskezelésről, amiben fel lehet sorolni, hogy mit tehetnek.

"Addig ugyanis lehetőség van a szabadrablásra"

- fogalmazott.

Ismert, hazánkban még nehezebb helyzetben vannak az adósok, hiszen az Orbán-kormány sem áll ki mellettük, így például nem függesztette fel a kilakoltatásokat, így naponta 12 kilakoltatás történik a régi vágású kereszténydemokráciában.