Macron visszaszólt Orbánnak: "szét akarja szakítani az EU-t"

Az Európai Unió szétszakításával vádolta Orbán Viktor kormányfőt és Matteo Salvini olasz belügyminisztert a francia elnök csütörtökön.

A francia vezető szembeállította a haladáspárti víziót, amelyet elmondása szerint maga is oszt, Orbán Viktor és Matteo Salvini nemzeti jövőképével. Emmanuel Macron a bevándorlást és a gazdaságot nevezte meg a "nacionalista és a haladáspárti jövőkép" ütközőpontjaként.

"Néhányan szakadást szítanak Európában és az európai szolidaritásban" - tette hozzá.

Sauli Niinistö finn elnökkel közös sajtótájékoztatóján Macron leszögezte: az EU-nak összetartó politikai csoportnak kell lennie, amely képes megvédeni állampolgárait.

A francia elnök szerint a haladáspártiak feladata az, hogy meggyőzzék az európaiakat: meg tudják védeni őket.

Niinistö arra emlékezett, hogy 20 évvel ezelőtti találkozásukkor Orbán még nagyon konstruktív politikus volt.     "Az emberek változnak" - fűzte hozzá. 

"Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy miért bukkannak fel ezek a mozgalmak, és önvizsgálatot kell tartanunk: hibáztunk?" - mondta a finn elnök.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Milánóban találkozott Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel.

A magyar kormányfő hősnek nevezte az olasz minisztert, és fő európai vetélytársának minősítette a francia elnököt. 

"Az Európai Néppártban (EPP) két tábor van: az egyiket Emmanuel Macron francia elnök vezeti, ő "fel akarja robbantani" az EPP-t, és ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja" - jelentette ki Orbán Viktor. 

A másik oldalon vagyunk mi, akik meg akarják fékezni az illegális bevándorlást - tette hozzá.