A közmunkásként szerzett bér számítana a szociális segély megítélésekor

A megélhetés kiszámításakor a foglalkoztatást segítő támogatás helyébe lépne ez a nagyságrendekkel magasabb összeg.

Egy kiszivárgott kormányhatározat-tervezet szerint 2019 januárjától a szociális segély odaítélésekor a közmunkásként szerzett fizetést vennék figyelembe – tudta meg a Népszava. A lap szerint ez azt fogja eredményezni, hogy ahol van a családban közmunkás, ott a nem dolgozó felnőtt valószínűleg elesik a segélytől.

A mostani szabályozás szerint akkor jár szociális segély, ha a megélhetés nem biztosított, azaz a háztartás egy úgynevezett fogyasztási egységére jutó jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum 90 százalékát, 25 650 forintot. A fogyasztási egységet úgy számítják, hogy az első nagykorú családtag 1 egységnek számít, a férje vagy felesége 0,9-nek. Az első és második gyermek 0,8-nek, minden további gyermek pedig 0,7 egységnek számít.

Eddig a szociális segély igénylésekor a foglalkoztatást helyettesítő támogatás 22 800 forintját vették figyelembe jövedelemként, a változtatás szerint ennek helyébe lépne a nettó 54 217 forintos közmunkásbér vagy a nettó 77 968 forintos szakképzett közmunkásbér.

Vagyis egy olyan családban, ahol az egyik felnőtt szakképzett közmunkás, a másik munkanélküli, továbbá van egy gyermekük, ott a 77 968 forintos jövedelem 2,7 fogyasztási egységre jut, az egy fogyasztási egységre jutó 28 877 forint pedig meghaladja a 25 650 forintot. Vagyis a munkanélküli családtagnak januártól nem járna szociális segély.

A tervezet egyelőre nem nyilvános, de a készítői kitették azt a megvitatásra szánt jogszabálytervezetek közé a kormányoldalra ahhoz a rendeletmódosításhoz csatolva, amely a közfoglalkoztatási mintaprogramok szakértőinek díjazását teszi majd lehetővé. Szociális munkások itt találtak rá, letöltötték, így a szöveg annak ellenére is elérhető, hogy ezt a részt néhány óra múlva törölték a nyilvános portálról.