Megkezdődött az Index bedarálása? Spéder eladhatja a portál legtöbb bevételét hozó hirdetésszervező céget

Spéder Zoltán látszólag csupán egyik zsebéből a másikba tett át néhány milliárd forintot - a változások mögött azonban az Index régen rebesgetett elhallgattatásának, vagy NER-kompatibilissé tételének szándéka is lehet. 

A Közép-Európai Média és Kiadó (CEMP) az egyik legnagyobb hazain online kiadóvállalat. A cég Spéder Zoltán tulajdonában van - és ez egyelőre mostantól sem változik. A cég nagy részét már korábban átpakolták egyik leánycégébe, a Cemp-X Online Zrt-be. Ide került többek között a  a Totalcar, a Dívány.hu, a Femina, a Napi.hu,  Port.hu, és a csoport ékköve, a bevételek nagy részét hozó hirdetések szervezését folytató CEMP SH Kft. 

Augusztus végén pedig  a Cemp-X teljes részvénycsomagja átkerült a Silhouette Capitalhoz, a tranzakciót  egy hete jegyezték be a cégbíróságon. - írja a G7 gazdasági szakportál. 

Ezekre a tranzakciókra azért lehetett szükség, hogy megkönnyítsék az adásvételi folyamatot. 

A G7 szerint a piacon egy hete pletykálnak a készülőben levő nagy üzletről. Magyarországon pedig lassan evidenciává válik, hogy, amit eladnak, azt a Fidesz-közeli oligarcha-háló veszi meg.

Márpedig, ha a CEMP SH az ő kezükbe kerül, akkor azzal ölükbe hullhat az Index is. 

A portál már tavaly áprilistól nem áll Spéder tulajdonában, miután Simicska Lajos megvette, és azzal a lendülettel át is passzolta egy alapítványnak. Így konkrétan a szerkesztőséghez nehéz hozzáférni. 

Csakhogy az Indexet javarészt hirdetésekből tartják fenn, amelyeket a CEMP SH szervez számukra. 

A G7 úgy tudja, a portál akkor sem tudna megszabadulni a cégtől, ha az kormányközeli kezekbe kerülne, mert hosszú távú szerződés köti őket össze. 

ha viszont a hirdetésszervező cég új tulajdonosai úgy döntenek, hogy nem szerveznek többé hirdetéseket a portálnak, akkor egyszerűen kiéheztethetik őket. 

Persze ezzel hatalmas bevételtől esne el a CEMP SH is, azt viszont már jó két évtizede tudjuk Simicska Ljaostól, hogy "a hülyeséghez mindenkinek alkotmányos alapjoga van."

Hogy a mostani átalakítások mögött ez a szándék áll-e, az legfeljebb csak sejthető. Azt pedig még ennyire sem tudhatjuk, hogy kapcsolódik-e ehhez bárhogyan a Spéderrel szemben 2016 nyara óta folyó nyomozás meghosszabbításának határideje - amely éppen ma járt le.