Magyar állampolgársági eskütételről készült felvétel miatt utasítanák ki a beregszászi konzult az ukránok

Nem zárta ki a beregszászi magyar főkonzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán.

Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette,

"jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá"

- tette hozzá.

"Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik - út a semmibe"

- mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közüli választás a magyar kollégák kezében van.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint a kijelentés a kárpátaljai magyarok megfélemlítésére szolgál. "Kifejezetten barátságtalan" lépésnek nevezte, hogy a beregszászi magyar főkonzulátuson rejtett kamerával készített felvételeket felhasználták az ukrán választási kampányban, a magyarellenességet szavazatszerzési célra használva. Hozzátette, hogy a felvételen látható állampolgársági eskütétel minden jogszabálynak megfelel, így csak belpolitikai okokkal, a közelgő választással magyarázható, hogy az ukrán külügyminiszter kifogásolta azt. 

Közölte azt is, hogy a kormány barátságtalan és kockázatos lépésnek tekintené, ha Ukrajna kiutasítaná a beregszászi konzult, amint arra a kijevi külügyminiszter utalt. Egy ilyen lépés - tette hozzá - "új dimenzióba helyezné" a két ország kapcsolatait és nem maradna válaszlépés nélkül, de a külügyminisztérium erre vonatkozó jelzést hivatalosan nem kapott a kijevi kormánytól.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!