Negyvenkilenc napig hánykolódott a számkivetett indonéz tinédzser a tengeren

Amerre csak a szem ellát, hömpölygő tengervíz. Ezt láthatta Aldi, az indonéz tinédzser, akinek fakunyhóra emlékeztető tutaját messzire sodorta a vihar. Kétségbeejtő helyzet lehet, és bár Aldinak is megfordult a fejében az öngyilkosság, negyvenkilenc napot bírt ki a tengeren.

A híradások szerint a 18 éves Aldi Novel Adilang lámpagyújtóként dolgozott egy úgynevezett rompongon. Ez egy fakunyhóra emlékeztető, vízen úszó halcsapda, amelyet a tengerfenékhez rögzítenek, és amelynek se motorja, se evezői nincsenek.

A fiú feladata az volt, hogy felkapcsolja a csapda fényeit, amelyek odavonzzák a halakat. Aldi hetente kapott friss élelmet, vizet és tüzelőanyagot a halak begyűjtésére érkezett munkatársaitól.

Az indonéz partoktól 125 kilométerre rögzített halcsapdát azonban július közepén elsodorta egy erős vihar.

A fiúnak úgy sikerült életben maradnia, hogy a tengerből kifogott halakat megsütötte a kunyhóban, a tengervizet pedig átszűrte a ruháin, hogy legyen mit innia.

Aldi nem egyszer látott nagy hajókat, amelyek kimenthették volna őt, de nem vették észre. Végső elkeseredésében az öngyilkosságra is gondolt, de aztán egy nap csak sikerült magára felhívnia a figyelmet, és augusztus 31-én kimentette őt egy panamai hajó az Egyesült Államokhoz tartozó csendes-óceáni Guam szigethez közeli vizekből.

Aldit előbb az oszakai indonéz konzulátus vette gondjaiba azután, hogy az őt kimentő hajó kikötött Japánban, majd szeptember 8-án térhetett haza szülővárosába családjához a Celebesz (Szulavézi) szigeten fekvő Manadóba. Aldi jó egészségnek örvend és szeptember 30-án ünnepli 19. születésnapját. Ezt a kalandot amíg él, egész biztosan nem felejti el.

Forrás
MTI nyomán
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!