A magyarok fele nem is hallott Orbán luxusútjáról

De aki igen, azok többsége elítéli.

A 18-49 év közötti magyarok 51 százaléka nem is hallott arról, hogy Orbán Viktor  a közbeszerzéseket sorra nyerő Garancsi István 17 milliárd forintos luxusrepülőgépén utazott Bulgáriába a Videoton-Ludogorec meccsre – írja a Népszava a Pulzus közvélemény-kutató friss, reprezentatív felmérése alapján. 

Az ügyet ismerők 81 százaléka egyértelműen korrupciónak tartja azt, hogy Orbán egy olyan vállalkozótól fogadott el ajándékot, aki közben több tízmilliárdos értékben kapott megrendeléseket az államtól. A jól tájékozottak mindössze 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ez nem korrupció. A válaszadók 60 százaléka, köztük azok is, akik csak a kérdezés során hallottak az ügyről, úgy véli, hogy "nincs rendben" az, hogy a miniszterelnök ilyen utakat fogad el.

Az összes megkérdezett 52 százaléka szerint korrupciós ügyről van szó, 32 százalék nem tudja eldönteni, és 16 százalék nem lát korrupciót az ügyben.

Arról is megkérdezték az embereket, hogy egyetértenek-e a miniszterelnök sajtófőnökének, Havasi Bertalannak azzal az állításával, hogy a luxusút a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem került. A válaszadók 69 százaléka nem értett ezzel egyet, 18 százalék nem tudja, és 13 százalék fogadta el ezt az érvet. 

Az ügyről a miniszterelnök péntek reggel így nyilatkozott:

Az "ország érdekében" állna bosszút Orbán azokon, akik lebuktatták a luxusrepüléssel

A magyar és nemzetközi sajtót is bejárt urizálás kapcsán a miniszterelnök pusztán annyit tartott fontosnak megjegyezni:"Nemcsak a magunk érdekében, bár mi is emberből vagyunk, nem csak a saját személyes becsületünk érdekében, bár az is fontos, hanem az ország érdekében. Tehát világossá kell tenni: ha valaki idesuhint, akkor arra számíthat, hogy olyan lesz a fogadj' Isten, amilyen az adjon Isten volt."

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)