Állatok Világnapjára: hiába a tiltás, Kínában virágzik az elefántcsont-kereskedelem

Egyre növekszik a Mianmarból Kínába tartó elefántcsont-csempészet – adta hírül két nappal ezelőtt a “Mentsük meg az elefántokat” csoport. Mindez annak ellenére történik, hogy ebben az évben Kínában betiltották az elefántcsontokkal való kereskedelmet - olvasható az Africa News portálon.

Az állatvédők üdvözölték a tiltást, hiszen Kína volt a legnagyobb felvásárlója ezeknek a “termékeknek”, és az elefántagyar legnagyobb használója is egyben A csempészet azonban megháromszorozódott az Arany-háromszögben, a thaiföldi, laoszi és mianmari határon. A vásárlók 90 százaléka kínai.

Mianmarban él a világ legnagyobb elefántpopulációja, és a csontjaikkal való kereskedelem ezért törvényes is, mégis a legtöbb csempészett áru már Afrikából érkezik, ami azonban illegális. Lucy Vigne kutató szerint is egyre több az ilyen illegális áru a piacon. A kutató egyébként együtt dolgozott az amerikai Esmond Bradley-Martinnal, aki nyomozott az illegaális elefántcsontkereskedők után, majd Nairobi otthonában nyakon szúrt sebbel holtan találták idén februárban.