Idén decemberben vagy jövő januárban lehet újra elsőfokú ítélet a vörösiszapperben

fotó: Béli Balázs / Alfahír

A múlt héten volt a nyolcadik évfordulója a 10 halálos áldozatot követelő ipari katasztrófának.

A Magyar Hírlap írt arról, hogy a Győri Törvényszék várhatóan ez év végén vagy jövő év ja­nuár­jában hozza meg az új elsőfokú ítéletet a vörösiszap-perben. Az ítélethirdetést megelőzően a novemberi tárgyalási napokon kerül majd sor a perbeszédekre.

Nyolc éve történt a vörösiszap-katasztrófa, a felelősök azóta is szabadon élnek

"Az Orbán-kormány nyolc éves munkájának ékes bizonyítéka, hogy immár a vörösiszap-katasztrófa nyolcadik évfordulójára emlékezünk anélkül, hogy a bűnösök elszámoltatásának legkisebb jelét tapasztalnánk, avagy bárkit felelősségre vontak volna. A helyreállítás az adófizetők milliárdjaiból megtörtént, de az elkövetők azóta is büntetlenül és szabadlábon élik életüket, sem erkölcsi, sem anyagi felelősséget nem vállaltak tettükért" - fogalmaz a politikus.

Emléketes, a másodfokú bíróság tavaly február 6-án hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszéknek a vörösiszap-per összes vádlottját minden vádpont alól felmentő határozatát. Ezzel pedig történelmet írt:

először mondta ki, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem a magyar állampolgárokat, hanem az ipari lobbi, a nagytőke érdekeit képviselte.