Merkelék gyengüléséből a Zöldek profitálnak leginkább, az AfD már csak a negyedik erő

Erőviszonyok.

A Forsa közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint a Zöldek támogatottsága 18 százalékos, ezzel Németország második számú politikai erejének mondhatják magukat jelenleg. Új szavazóik legnagyobb része korábban a szocdemekre voksolt, de a CDU-CSU táborából is érkeztek hozzájuk. A Zöldek szavazóinak 92 százaléka Németország nyugati területein él, az egykori NDK tartományaiban inkább az AfD tudja nyirbálni a koalíció támogatottságát, de nem annyira hatékonyan, mint a Zöldek.

A Trendbarometer nevű felmérés cáfolta, hogy a CDU-CSU szavazói többségben az AfD-hez vándorolnának. A koalícióban csalódott szavazópolgárok közül valójában kétszer annyian állnak a Zöldek mellé, mint a bevándorlásellenes párthoz.

Az erősorrend jelenleg így fest: CDU-CSU 28 százalék, Zöldek 18, SPD 16, AfD 14, Die Linke 10, liberálisok 9.

Merkel, a béna kacsa

Napi jegyzet - Derült égből a villámcsapás. Szokták mondani. Váratlanul kedden elvesztette az Angela Merkel német kancellár bizalmasaként számon tartott Volker Kauder a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezető-választását. Noha elemzők számoltak Kauder támogatottságának gyengülésével, azzal nem, hogy tizenhárom év után elbukja tisztségét.

 

Forrás
MTI nyomán
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss