A nagyon gazdagok miatt többkulcsos adórendszert tartana igazságosnak a Jobbik elnöke

A Jobbik részben megszüntetné az egykulcsos adót, de ez csak keveseket érintene.

A társadalmi különbségek csökkentésének egyik régen bevált és közgazdaságilag általánosan megindokolt módszere a többkulcsos adórendszer működtetése, melyben az adóalap növekedésével növekszik az adókulcs is. Mindezt igazságtalannak tartják azok a magasabb jövedelmű emberek, akik a nem-progresszív adózással többet keresnek: ők azt vallják, hogy mindenkinek ugyanannyit kell adóznia.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke ezzel kapcsolatban Facebookon írt egy posztot: mint fogalmazott,

„Első hallásra tetszetős lehet az a jelenlegi adópolitika, ahol mindenki a megszerzett javak ugyanazon százalékát teszi be a közösbe. Nem büntetjük a sikerességet - hangzik az érv. Eközben a jelenlegi 1 kulcsos adórendszer többeket túlórára, másodállásba és hétvégi munkára kényszerít.”

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője úgy véli, hogy a keresztény politika ezzel szemben szolidáris: a bizonyos esetekben kétségtelenül tehetségesebb, szorgalmasabb és szerencsésebb honfitársaktól

a Jobbik elképzelése szerint 1 millió forint havi jövedelem felett

arányaiban nagyobb áldozatot kér.

„Ez nem a fizessenek a gazdagok őrült szlogenje, mert adózni minden állampolgárnak - igen, még a szegénynek is - kötelessége, hanem a keresztény alapokon nyugvó adópolitika egyik alapvetése, amelyben a haza polgárai felelősek egymásért, a befizetett adóforintok pedig nyomon követhetők.” – írta.

A Jobbik eszerint egy olyan többkulcsos adórendszert látna igazságosnak, amiben a magas –és valóban magas, nem csak magasabb- fizetéssel bíró állampolgárok arányaiban is többet adóznak, ezzel csökkentve az egyre nagyobb társadalmi egyenlőtlenséget.