Eladó a Magyar Telekom?

Piaci hírek és pletykák szerint irreálisan magas, 2 milliárd eurós ajánlatot tettek a Magyar Telekomra a német anyacégnél. Azt nem tudni, hogy csak a németek részvénycsomagját vagy a teljes magyar vállalatot szeretnék-e megvásárolni az egyelőre inkognitóban levő befektetők.

A magyar piacon keringő hírek és pletykák szerint a Deutsche Telekom (DT) ajánlatot kapott a társaság Magyar Telekomban meglévő 59,21 százalékos részesedésére – írja a Világgazdaságra hivatkozva a Portfólió. Az esetleges ajánlattevő kilétét nem tudni, mint ahogy azt sem, ez csupán a DT 59,21 százalékos csomagjára vonatkozik-e, vagy ennyire tartják a Magyar Telekomot. Az biztos, hogy az értesülésben szereplő 2 milliárd eurós, azaz 645 milliárd forintos ár irreálisan magas, a Világgazdaság azonban úgy tudja, van olyan brókercég, amelynek üzletkötője azért ajánlja vételre a Magyar Telekom részvényeit, mert valami nagyon készül a társaságnál.

A Magyar Telekom piaci kapitalizációja 422 milliárd forint, a saját tőkéje pedig 547 milliárd forint.

Nagy András, az Erste elemzője szerint is ezek a számok rendkívül magas prémiumot jelentenek a piaci árhoz és a könyv szerinti értékhez képest is. A szakember úgy véli, ennyire nagyvonalú ajánlatot nem szokás tenni, és az sem látszik, hogy ennyivel magasabb vételárat hogyan lehetne kigazdálkodni, így nem tűnik racionálisnak ennyiért megvásárolni a Magyar Telekomot.