"Szlovákia törvénytelenségben és magyarellenességben újabb szintet lépett"

Döbbenetes jelenet zajlott le egy szavazóhelyiségben a szlovák helyhatósági választások napján, november 10-én: Pallér Péter komáromi tanár, a Jobbik felvidéki szervezője a választási bizottságtól tudta meg, hogy hónapok óta nincsen szlovák állampolgársága, így nem is szavazhat. Szávay István az Országgyűlésben kérdezte a kormányt, mit kíván tenni a botrányos ügy kapcsán?

Pallér az urnák előtt szembesült azzal a ténnyel, hogy nem szavazhat, mivel

szlovák állampolgárságától több mint fél éve megfosztották, és a lakcímnyilvántartásból is törölték. 

 - tudatta a felvidéki tanár a történteket november 10-i Facebook bejegyzésében. A döntésről az égvilágon semmilyen értesítést nem kapott. A helyi választási bizottság is értetlenül állt a helyzet előtt, csak az önkormányzattal, a járási választási bizottsággal, végül a bevándorlási hivatallal folytatott "egyre izgatottabb" telefonbeszélgetések nyomán derült ki, mi a helyzet. Pallért április 8-án - tehát éppen a magyar országgyűlési választások napján - fosztották meg szlovák állampolgárságától.

A szavazóhelyiségben, egy kézzel írt papírból értesült a Jobbik felvidéki szervezője, hogy már nem szlovák állampolgár

A komáromi tanár - aki egyébként a Jobbik felvidéki szervezője - az urnák előtt szembesült azzal a ténnyel, hogy nem szavazhat, mivelszlovák állampolgárságától több mint fél éve megfosztották. A döntésről az égvilágon semmilyen értesítést nem kapott.

A pozsonyi parlament még 2010-ben, a kedvezményes honosítás magyarországi bevezetése után fogadott el egy jogszabályt, amely megfosztja szlovák állampolgárságától azt, aki más ország állampolgárságát felveszi - emlékeztetett hétfői felszólalásában Szávay István

Szlovákia mostanra már odáig jutott, hogy saját, egyébként európai mércével mérve elfogadhatatlan törvényét sem tartja be - mutatott rá Pallér ügye kapcsán a politikus.

"A szlovák hatalom tehát törvénytelenségben és magyarellenességben egy újabb szintet lépett."

 - szögezte le a jobbikos képviselő, azt kérdezve a a kormánytól: mit kívánnak lépni erre "az újabb vörös vonal átlépésre", várhatunk-e a "szokottnál valamivel határozottabb" reagálást arra, hogy 

"A szlovák állam a saját törvényeit sem tartja be, és ártatlan állampolgárait teszi hajláktalanná saját szülőföldjükön."

Menczner Tamás államtitkár válaszában hangsúlyozta: ha egy külhoni magyar elveszíti állampolgárságát, az

"nem pártpolitikai kérdés".

A kormány "megvizsgálja", hogy az intézkedés mennyire áll összehangban az ottani törvénnyel, és mit lehet tenni ellene - ígérte az államtitkár. 

Menczner - Szijjártó Péter külügyminiszert idézve - abban reménykedik, hogy "megpróbáljuk különböző gazdasági, diplomáciai sikerekkel megalapozni a bizalmat", és így talán "a nehezebb kérdésekben is eredményeket érünk el."

Szávay válaszában leszögezte: a Jobbiknak nem azzal van problémája, hogy együttműködünk Szlovákiával, hanem azzal, hogy 

"a kormánynak az elmúlt években gyakorlatilag semmit sem sikerült megoldania a felvidéki magyarok számára sérelmes kérdésekből".

Hozzátette: azt üdvözlendőnek tartja, hogy nem pártpolitikai kérdésként kezeli Pallér Péter ügyét, és ennek nyomán "nagyon világos és határozott fellépésre kérjük a kormányt".