Lemond Újpest az egészségügyi ellátásról?

Marad a Honvédkórház?

Az Újpesti Hírmondó írt arról, hogy azok kerülnének ide, akik koruk, egészségi vagy mentális állapotuk miatt nem képesek az önellátásra, illetve tartós ápolásra szorulnak.

Az új otthont a főváros hajléktalanellátó szervezetének, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) javaslata alapján hoznák létre, pontos adataik vannak arról, hogy az utcán élő emberek egyre nagyobb része tartós gondozásra szorul. Közülük egyre több embernek az

„egészségügyi, szociális, mentális állapota visszafordíthatatlanul károsodott, és ebből fakadóan a többségi társadalomba való visszailleszkedésük, és az önálló életvitelre való felkészítésük nem megvalósítható”.

Nyilván, itt nem az a gond, hogy a szerencsétlen sorsú emberek ellátására egy intézményt hoznak, hanem az, hogy az épület átadása arra utal, hogy Újpest fideszes vezetése nem számol az egészségügyi ellátás újraszervezéséről.

Egyébként a beruházás teljes becsült költsége összesen 270,9 millió forint, az otthon fenntartása pedig évente 97,7 millió forintba kerülne. Utóbbi szám a minden egyes befogadott hajléktalan után, fejenként adott 650 ezer forintos állami támogatásból jön ki, ezt szorozták be a 150 férőhellyel.

A kétemeletes épületet jelenleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) kezeli, de már velük is egyeztettek, és egy héten belül készek átadni a Fővárosi Vagyonkezelőnek, amint megvan a pénz az átalakításra – vagyis a tartós otthon ötlete is hamar megvalósulhat.