A Fidesz visszahívná Demeter Mártát a NATO parlamenti közgyűléséből

Az ellenzéki képviselő szerint bosszút állnak rajta.

Az erről szóló határozati javaslatot 4 kormánypárti képviselő igen, és Demeter Márta nem szavazata mellett fogadta el csütörtöki ülésén a testület.

Az ülés szünetében Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke azt hangsúlyozta: nem nyilvános katonai adatot nyilvánosságra hozni egy olyan "vörös vonal", melynek átlépése nem maradhat következmények nélkül.

Mint felidézte: Demeter Márta, a honvédelmi bizottság alelnökeként nem nyilvános katonai repülési adatokhoz jutott, s azokat nyilvánosságra hozta. Szerinte Demeter Márta egy 3 éves kislány személyes adataival élt vissza, mikor tévesen azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lánya utazott egy katonai gépen.

Emellett Demeter Márta Maróth Gáspár katonai repülésével való utazásával kapcsolatban is tévedett - ismertette Kósa Lajos, megjegyezve: a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatójának joga van utazni a honvédség gépeivel.

Megjegyezte: a magyar Országgyűlés tekintélyének megőrzése érdekében nem delegálhatnak épp a NATO parlamenti közgyűlésébe olyan képviselőt, aki nem nyilvános katonai adatot nyilvánosságra hozott.

Magyarország a NATO parlamenti közgyűlésébe 7 képviselőt delegál, négy kormánypártit és három ellenzékit. Ezt az arányt tartani szeretnék. Ha az ellenzék megállapodik, az LMP is delegálhat egy másik képviselőt a testületbe - közölte Kósa Lajos.

Demeter Márta az ülés után úgy fogalmazott: "politikai színház", "kicsinyes bosszúkísérlet" zajlik, s jogi lépéseket kíván tenni. Emellett úgy vélekedett ez egy figyelemterelési kísérlet a Gruevszki-ügyről.

A politikus hozzátette: ő továbbra is ott lesz, és ellenőrizni fogja a kormányzat működését.