Utcára mennek a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen

Nincs már más út. 

A gyülekező a Jászai Mari téren lesz 10 órától, 11 órától pedig a Szent István körúton a Nyugati tér és a Bajcsy-Zsilinszky út, valamint az Alkotmány utca érintésével vonulnak majd az Országház elé – mondta a Mércének Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. 

Hozzátette: gyakorlatilag a teljes szakszervezeti élet csatlakozott a megmozduláshoz, függetlenül attól, hogy tartoznak-e konföderációhoz ezek a szervezetek, vagy sem.

A javaslatot benyújtó Kósa Lajos hétfőn ismét tárgyalt a szakszervezetekkel, akik hiába sorolták el aggályaikat. Az egyeztetést követő nyilatkozatában a fideszes politikus világossá tette: 

lényegében semmiben sem engednek az érdekvédőknek. 

Tehát a parlament elé kerülő – és ott minden bizonnyal majd el is fogadott -  törvénytervezet szerint munkaidőkeretet a mostani egy évről továbbra is háromra növelnék. Azaz a teljesített túlórákat ráérne akár két-három esztendő múltán kifizetni. Éves átlagot tekintve heti 48 órára emelhetik a maximális rendes munkaidő is. Vagyis akár heti hat napot lehet dolgoztatni a munkavállalókat túlórapótlék nélkül is. 

A túlórakeretetet is felemelik 250-ről 400 órára. Az arcátlan kizsákmányolásra csupán annyi szépségtapaszt biggyesztenek, hogy ehhez a munkavállalók írásos hozzájárulása szükséges. A szakszervezetek azonban jelezték azt, amit minden, magyar munkahelyen életében már megfordult ember nagyon jól tudhat: ezt a „hozzájárulást” nagyon könnyű lesz kizsarolni a kiszolgáltatott alkalmazottaktól.