"Követeljük, hogy osszák meg velünk azt a világot, amit mi teremtünk!"

A demonstráció 10 órakor kezdődik a Jászai Mari téren, onnan a résztvevők - a tervek szerint - átvonulnak a Kossuth Lajos térre. Elvileg, ugyanis a rendőrség tegnap közölte: lezárja a Kossuth teret, arra hivatkozva, hogy a lengyel parlament alsóházi elnökének biztonságát szavatolniuk kell. Az eseményről a helyszínről tudósítunk, kövessen minket! A Fidesz rabszolgatörvényéről itt olvashat bővebben.

Az N1 Televízió is tudósít a tüntetésről, élőben nyomon követheti:

"Olyan kormányzati ficsúrok szívatnák halálra a magyar melósokat ezzel a gyalázatos törvényjavaslattal, akik valódi munkavállalót legfeljebb anyukájuk sertéstelepén láttak. A Jobbik soha nem fogja elfogadni, hogy szabadon kizsigerelhető bérrabszolgaként tekintsenek a nemzet utolsó aranytartalékára, a magyar dolgozóra" - mondta érdeklődésünkre a helyszínen Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője. 

"Elég volt! Mi, a magyar szakszervezetek cselekvő ereje, egyenként fogunk ellenállni, megvédjük a dolgozókat, helyben, a munkahelyeken. Számítsatok ránk, segíteni fogunk. Ez még ma csak egy papír, mert a vezetőink nem tudtak agyontárgyalni, mi dolgunk az lesz, hogy agyonverjük. Akkor áll le a munka, akkor zárjuk körbe a gyárat, amikor mi úgy döntünk!"

- mondta Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke. 

Egy középkorú hölgy a kecskeméti Mercedes-gyárból azt mondta: az egész országból érkeztek munkások, mert mindannyian tudják, hogy a jövőjük a tét.

„Nekünk már így is alig van hétvégénk, most azt a kevés pihenést is elvennék tőlünk azok a fejesek, akiknek minden hétvégéje szabad. Nem leszünk rabszolgák, nem hagyjuk magunkat! Az egész országnak le kellene állnia, hogy észhez térjen a kormány!”

Szilágyi József, a Liga Szakszervezetek társelnöke testvérekként köszöntötte a tömeget. "Semmit rólunk nélkülünk!" - idézte fel a diáktüntetések jelszavát. Tiltakoznak az ellen, hogy a munka világát meghatározó jogokat a kormány egyoldalúan, egyeztetés nélkül határozza meg.

"Követeljük, hogy osszák meg velünk azt a világot, amit mi teremtünk."

"Az az igazán felháborító ebben a rabszolgatörvényben, hogy a hatalom azokat szívatja, akik a hátukon viszik ezt az országot, akik a gyárakban, üzemekben, boltokban dolgoznak és előteremtik azt a pénzt, amit Orbán és haverjai ellopnak. A miniszterelnöknek nem azon kéne gondolkodnia, hogy miként húzhat le még egy bőrt a dolgozó magyar emberekről, hanem azon, hogy talán nem kéne egy újabb, sokadik stadiont építtetni az oligarcháival" - mondta lapunknak a Jobbik politikusa.

Rendőrsorfal állt eléjük.

"Én fix munkakörben vagyok, letelik a nyolc óra és mehetek haza. De itt a helyem a dolgozók között. Erről szól a szolidaritás"  - mondta nekünk egy fiatal, multinacionális cégnél dolgozó férfi. 

"Ez még csak a kezdet, a Jobbik pedig minden támogatást megad ahhoz, hogy országos méretűvé fejlődjön a magyar munkások, dolgozók tiltakozó harca. Bízunk benne, hogy a népharag elsöpri ezt a rezsimet"

- mondta érdeklődésünkre Pintér Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője. 

Megkezdődött a vonulás az Alkotmány utcába. 

A rendőrök megpróbálták kiszorítani az embereket a Kossuth térről, de dulakodás után feladták a védelmet és néhány száz ember bejutott a térre.

A kormány nem enged érdemi sztrájkot az országban, a korkedvezményes nyugdíjak eltörlèsével pedig az elhasznált munkásokat és az embereket sodorják veszélybe.

"A munka törvénykönyvének módosìtása óta nem történtek érdemi egyeztetések" - kifogásolta beszédében Szilágyi József.

"A hatalom újabb támadást indított a munkavállalók ellen"

- mondta, hozzátette:

"Akkor akarnak velünk kevesebb bérért több munkát végeztetni, amikor Európában csökken a munkavégzés ideje."