Bolsanaro egyik első lépéseként zöld utat adott az esőerdők irtásának

A benszülöttek élőhelyének napjai meg vannak számlálva. 

Az államfő az újonnan létrehozott család-, nő- és emberi jogi minisztérium hatáskörébe helyezte át az országban élő mintegy 900 ezer bennszülött ügyeivel foglalkozó FUNAI ügynökséget - adja hírül az MTI. A lépés nyomán a mezőgazdasági tárca dönthet az őslakosok földjeinek sorsáról.

A mezőgazdasági minisztérium hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a befolyásos brazil agráriparral.

A tavalyi elnökválasztási kampány során a jobboldali Bolsonaro azt mondta: fontolgatja, hogy a mezőgazdasági tárca hatáskörébe utalja a bennszülöttek ügyeit.

A politikus gazdasági akadálynak nevezte az esőerdők jogszabályi védelmét,

és jelezte: támogatja, hogy kereskedelmi tevékenységbe fogjanak a bennszülöttek földjein, amit eddig törvény tiltott.

Bolsonaro elképzelései ellen akkor több jogvédő csoport tiltakozott. A bíráló hangok szerint a rezervátumok megnyitása az őshonos kultúra pusztulásával járna. Környezetvédők Amazónia utolsó védelmezőiként tekintenek a bennszülöttekre.

Az Amazonas-medencében található összefüggő erdőségek állítják elő a légkörben található oxigén 20 százalékát. A területet - amelynek 60 százaléka Brazíliához tartozik - a bolygó tüdejének is hívják.

2017 augusztusa és 2018 júliusa között egymillió focipályányi erdőt vágtak ki Brazíliában a hivatalos adatok szerint. A latin-amerikai országban 2004 és 2012 között jelentősen csökkent a kiirtott erdők nagysága egyebek közt a kormányzati szigorításoknak köszönhetően. 

Bolsonarot, aki korábban a hadseregben szolgált, kedden iktatták be hivatalába. Beiktatási beszédében a brazil elnök azt ígérte, hogy "helyreállítja a rendet" országában, harcolni fog a bűnözés, a korrupció és a baloldali ideológia ellen. Később hívei előtta többi között leszögezte: "Ma van az a nap, amikor a nép elkezdhet megszabadulni a szocializmustól és a politikai korrektségtől."

A tavalyit megelőző négy választást rendre a baloldal nyerte Brazíliában.