Jogállam elleni támadásként értékeli az ÁSZ a kamupártok miatt kapott kritikákat

Hivatalosan nem is vizsgálhatják őket.

A közleményben az ellenőrzés elmaradását azzal magyarázza az Állami Számvevőszék, hogy a törvény szerint csak az egy százalék feletti eredményt elért pártok kampányköltéseit kell vizsgálniuk. Az egy százalék alattiakat csak akkor ellenőrizhették volna, hogyha bejelentés érkezik hozzájuk, ez azonban nem történt meg a határidőig. Az állami szervezet szerint egyébként is értelmetlen lett volna, hiszen a gyenge szereplés miatt mindenképp vissza kell fizetniük a kampányra kapott állami támogatást.

A közleményben a Momentum és a Párbeszéd büntetésére is kitértek, szerintük a két párt

"ellentmondásos és félrevezető nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy nem ismerik az általuk felvett kampánypénzek felhasználásával és elszámolásával kapcsolatos jogállami kereteket."

Hangsúlyozzák, hogy a költségvetési támogatás felfüggesztése nem az állami támogatás végleges megvonását jelenti:

"Amennyiben az érintett pártok megfelelnek az átlátható és elszámoltatható gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírásoknak az ÁSZ visszavonja az intézkedést, és a pártok utólag megkaphatják a felfüggesztett költségvetési támogatásukat."

A közlemény nem ír a Jobbik ellenőrzéséről, amellyel kapcsolatban a Népszava írta meg, hogy az ellenzéki párt újabb 100 milliós bírságot kaphat tiltott pártfinanszírozásra hivatkozva.

Ezzel kapcsolatban az Alfahír megkeresésére azt közölte a volt fideszes képviselő által vezetett szervezet, hogy az eljárás még folyamatban van. Korábban a Jobbik közleményben reagált az újabb büntetéssel kapcsolatos hírre, ebben azt írták, hogy a párt

"nem fogadott el a törvény által nem engedélyezett pártfinanszírozást, emellett rendelkezik azokkal a pénzügyi dokumentációkkal és érvekkel, amelyek az álláspontját alá tudják támasztani".

Egy éve hasonló indokkal 660 millió forintra büntette a Jobbikot az Állami Számvevőszék. Akkor a hibáktól hemzsegő jelentésben azt kifogásolta az ÁSZ, hogy a párt szerintük túl olcsón juthatott plakáthelyhez. Pár hónappal korábban viszont a bizonyítékok ellenére sem voltak hajlandók vizsgálódni a Fidesz 2010-es kampányában számlák nélkül kihelyezett plakátok ügyében.

Eszes Ádám

Ismét több mint 100 millió forintra büntetné az ÁSZ a Jobbikot

A lap szerint az ÁSZ egyelőre nem hozott végleges döntést arról, hogy tényleg újabb fizetésre kötelezi-e a legerősebb ellenzéki pártot, a jelentéstervezet viszont már létezik, amelyhez a megadott határidőn belül a Jobbik észrevételeket fűzhet.Mint emlékezetes, a Jobbikot a 2018-as parlamenti választás előtt több mint 660 millió forintra büntette az ex-fideszes Domokos László által irányított Állami Számvevőszék.A legerősebb ellenzéki párt az alábbi közleményben reagált a fejleményekre: