Már fele sem tréfa: a Kétfarkú Kutya Párt lehet a következő ÁSZ-célpont

Dolgoznak a fiúk.

"A párt a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. A választási kampány költségeire vonatkozó korlátozás betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható. A tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmak betartása nem volt átlátható és elszámoltatható. Az egyéni jelöltek által a a párt javára lemondott költségvetési támogatás felhasználása szabályszerű volt."

A párt szerint mindezt azért kapták, mert - mint írják - öt nap helyett csak nyolc nap alatt tudtuk leadni az elszámolást, az Állami Számvevőszék pedig úgy tesz, mintha nem kapott volna tőlünk semmit."

Ráadásul szerintük az állami szervezetet még elérni sem lehet.

Mivel az ÁSZ-jelentést tilos nyilvánosságra hozni, ezért a viccpárt feltöltötte a honlapjára a saját elszámolását, itt kedvére böngészhet bárki benne. Így többek között feltöltötték a kampányköltések számlalistáját, bérleti és hirdetési szerződéseket, a párt alapszabályát, tagdíjfizetést és a Magyar Államkincstárnak leadott elszámolást is.

Mint írják: "kaptunk jelöltenként 1-1 milliót (39 misi), illetve a párt az országos lista miatt 150 milliót, amit ugye megpályáztattunk, és ez volt a kampányunk, hogy megvalósította a nép, amit kitervelt a saját pénzéből, amit adóként befizetett, mi meg megkaptuk, hogy visszaadjuk".

A jelöltek 39 millió forintjáról szóló elszámolást le is adták a Magyar Államkincstárnak, a Facebook hirdetéseknél viszont nem volt minden rendben:

"A vége az lett az ellenőrzésnek, hogy nagyrészt rendben voltunk, ugyanakkor a Facebook hirdetésekre fordított pénzek elköltését nem fogadta el a MÁK, arra hivatkozva, hogy devizában  meghatározott ellenérték kifizetésére nem használhatjuk a kártyát. Ezt most pereljük (EU-n belül szolgáltatások szabadságának korlátozása, meg amúgy is forintban fizettük, Ft-ban kaptuk a FB számlát). Szóval tartozunk a MÁK-nak 29 millióval, mert azok után a jelöltek után (14 ilyen volt nálunk, hála a fantasztikusan sikerült taktikai szavazásnak), akik nem érték el a 2%-ot a saját választókörzetében, vissza kell adni a milliót."

Az ÁSZ is kutakodik

A másik tételről már az Állami Számvevőszék vizsgálódik. Mint írják az oldalukon: "Mivel nem lehet tudni előre, pontosan mikor és mit kérnek (vagy csak még tapasztalatlanok vagyunk ez ügyben), ezért nem volt elég az az 5 munkanap, amit adtak, hogy feltöltsük a rendszerükbe a szükséges adatokat – a papírmentes és ezáltal közpénzkímélő megoldással – és határidőre eleget tegyünk az adatszolgáltatásnak."

Egyszerűen kicsúsztak az időből

"Szóval öt nap alatt kellett irdatlan mennyiségű dokumentumot összeszednünk nyár közepén, amikor épp mindenki nyaralt – például a pénzügyesünk - írják. A párt azzal védekezik, hogy bár non-stop dolgoztak, kicsúsztak az időből, közben a rendszer lezárta a feltöltési lehetőséget. 

"Így a szükséges doksikból hármat sikerült feltölteni határidőre, mert tizenegykor kezdtem a feltöltést, sajnos éjfélkor lezárt a rendszer. Egy, szerintem nagyon udvarias levelet írtunk, együttműködési igényünket kifejezve, hogy ugyan adjanak már két napot, nyissák meg a felületet, hogy fel tudjuk tölteni, amit kértek, de sajnos ebbéli kérésünket elutasították. Nem baj, feladjuk nekik postán tértivevénnyel, hátha az jó lesz. Nem lett jó, visszaküldtek minden papírt és a CD-t is, amire a feltöltendő anyagokat kiírtuk nekik."

Az előzményekből (az ellenzéki pártokat sorra büntető, ellehetetlenítő tevékenységéből legalábbis logikusan) az következik, hogy sok jóra nem számíthat a viccpárt sem. Mint ismert, az ÁSZ ellenőrzésekből hogy, hogy nem, pont a Fidesz, a KDNP és a kamupártok marradtak ki.

Ismét több mint 100 millió forintra büntetné az ÁSZ a Jobbikot

A lap szerint az ÁSZ egyelőre nem hozott végleges döntést arról, hogy tényleg újabb fizetésre kötelezi-e a legerősebb ellenzéki pártot, a jelentéstervezet viszont már létezik, amelyhez a megadott határidőn belül a Jobbik észrevételeket fűzhet.Mint emlékezetes, a Jobbikot a 2018-as parlamenti választás előtt több mint 660 millió forintra büntette az ex-fideszes Domokos László által irányított Állami Számvevőszék.A legerősebb ellenzéki párt az alábbi közleményben reagált a fejleményekre:

A végére egy költői kérdést is tartogattak:

"Itt tartunk most, kíváncsian és valljuk be, félelemmel vegyes izgalommal várjuk, hogy az alapján a három doksi alapján, ami alapján ellenőrizhetnek most minket, mekkora bírságot szabnak majd ki. Kicsit kivagyok, önkéntes melóban miért csinál ilyet az ember?"

Bizony. Viccnek ez már túl erős lenne.