Varga-Damm a Fidesz EP-listavezetőjének: a kényelmes brüsszeli pozíció helyett inkább maradjon itthon!

Nem úgy van az, ne tessék szépen Brüsszelbe menni” - üzente Trócsányi László igazságügyi miniszternek hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Varga-Damm Andrea. A Jobbik országgyűlési képviselője szerint a miniszternek „dolga van Magyarországon”, mégpedig az, hogy a „kényelmes brüsszeli pozíció” helyett beindítsa a közigazgatási bíróságok rendszerét.

A Fidesz még tavaly decemberben döntött arról, hogy Trócsányi László vezeti a kormánypárt európai parlamenti listáját. A Népszavának adott legfrissebb interjújában azt mondta, mindig is érdekelték az európai integrációs kérdések. Trócsányi követheti uniós biztosként a leköszönő Navracsics Tibort, akit 2014-ben az igazságügyi tárca élén váltott.

Varga-Damm Andrea szerint azonban Trócsányi volt a közigazgatási bíróságokról szóló új törvény szülőatyja és kezdeményezője. A jobbikos képviselő a hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, több olyan egyeztetésen is részt vett, ahol maga a miniszter beszélt arról: neki már ifjúkori jogászkorában is az volt a küldetése, hogy egyszer majd az 1949-ben megszüntetett közigazgatási bíróságok újra felálljanak.

 

Varga-Damm hangsúlyozta, miután 2020. január 1-jén indul a közigazgatási bíróságok rendszere, amelyben a miniszternek „elképesztően sok feladata van”, Trócsányi nem mehet ki Brüsszelbe a Fidesz EP-listavezetőjeként, hanem maradjon itthon beindítani a közigazgatási bíróságokat, „ha már ennyire ragaszkodott hozzá, hogy ez az új intézmény Magyarországon bevezetésre kerüljön”.

A jobbikos képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon már csak egy bástya maradt a demokrácia megvédésére, ez pedig a bírósági rendszer. Ugyanakkor a közigazgatási bíróságok felállásával „totálisan az a rendszer alakul ki, hogy a polgárnak az állammal szemben ne legyen igaza”, ne tudja érvényesíteni a jogait. Varga-Damm szerint ez ahhoz is vezethet, hogy ellehetetlenítsék a Fideszhez nem hű polgárokat.

Kijelentette: ez sokkal veszélyesebb intézmény, mint akár az úgynevezett rabszolgatörvény vagy a Belügyminisztérium salátatörvény-javaslata a térfigyelő kamerák felvételeinek központi tárolásáról, illetve a honvédelem átalakításáról szóló törvény.

A Jobbik képviselője Trócsányi feladataként határozta meg, hogy megmutassa, mindazok a kételyek, amik megfogalmazódtak a közigazgatási bíróságokkal kapcsolatban, nem megalapozottak, „és biztos, hogy a méltányosság, az igazság, a törvényesség és a tisztesség fogja uralni az új rendszert”.

Az árulók általi lejáratás a kormány túlélését szolgálja

A kormánypárti sajtó nagy számban képviseltette magát Varga-Damm sajtótájékoztatóján, de csak azzal kapcsolatban voltak kérdéseik, hogy ismét gyanús körülmények között készült hanganyagok kerültek ki lejárató szándékkal Sneider Tamásról, a Jobbik elnökéről.

Varga-Damm Andrea volt harcostársaknak, árulóknak tulajdonítja a kiszivárogtatásokat.

„Ezt a tevékenységet sokkal elfogadhatatlanabbnak és erkölcstelenebbnek, bűnösebbnek tartom, mint azt, hogy bárki, esetleg elvakultan, meg nem gondoltan, egy-egy olyan gondolatot kiejt, ami egyébként a mindennapi tevékenységét nem is jellemzi”

- szögezte le a képviselő. Hozzátette, nem szeretné, ha az áruló, becstelen emberek határoznák meg egy pártnak a jövőbeni életét.

Azt is kifejtette, a kormányzó pártoknak elképesztő pénze, energiája és stábja van arra, hogy az ellenzéki oldalon a képviselőket, emblematikus személyeket megpróbálják levadászni. Varga-Damm szerint kormányzat túléléséről szólnak ezek a lejáratások, mert ha egyszer változik a világ, akkor sok bűn ki fog derülni, és ennek a sok bűnnek következménye lesz, ezért ez egy élet-halál harc a kormányzat számára.

Azt remélem, hogy egyszer a társadalom látni fogja, ez nem az ő érdekében van, hanem egy szűk politikai elit túlélésről van szó, ami lerabolta az országot – jelentette ki a jobbikos képviselő.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)

A rabszolgatörvény mellett a bíróságokat is elintézte a Fidesz

Miközben az ellenzék szerint házszabály-ellenes módon megy a szavazás a parlamentben (a rabszolgatörvény elfogadásának megakadályozására elfoglalták a pulpitust, így Latorcai János a padsorokból vezeti az ülést, de több ellenzéki képviselő azt is jelezte, hogy kártyájuk használata nélkül is működik a szavazógép), a kormánypártok áttolták a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló javaslatot.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András
1
sss
2019. május 20. | 12:50
Az izraeli kampánytanácsadó korábban arra tett javaslatot, hogy az MSZP és a Fidesz induljon közös listán.
1
sss
2019. május 20. | 12:15
Az EU egy rendelettel létrehozta az Európai Munkaügyi Hatóságot, egy irányelvben pedig lefektette az átlátható és kiszámítható munkafeltételek szabályait. Balczó Zoltán közölte, a Jobbik az Európai Parlamentben ennek a szociális pillérnek a továbbépítésében kíván aktívan közreműködni.
sss
2019. május 20. | 12:50
Az izraeli kampánytanácsadó korábban arra tett javaslatot, hogy az MSZP és a Fidesz induljon közös listán.
sss
2019. május 20. | 12:15
Az EU egy rendelettel létrehozta az Európai Munkaügyi Hatóságot, egy irányelvben pedig lefektette az átlátható és kiszámítható munkafeltételek szabályait. Balczó Zoltán közölte, a Jobbik az Európai Parlamentben ennek a szociális pillérnek a továbbépítésében kíván aktívan közreműködni.