Orbán: Madurónak azonnal távoznia kell Venezuela éléről

Magyarország a spanyol Néppárt álláspontját osztja.

Pablo Casado, a spanyol Néppárt elnöke csütörtök délután telefonon megbeszélést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

A hadsereg kezében a venezuelai hatalom sorsa

Mi történt?Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet megértsük, érdemes áttekinteni a venezuelai demokratikus parlamentarizmus jelenlegi állapotát, amit röviden úgy is összefoglalhatnánk, hogy tulajdonképpen nem létezik. Nicolás Maduro a megválasztott és ellenzéki többségű parlamentet gyakorlatilag megfosztotta jogaitól, a legfelső bíróság szerint minden döntésük semmis, helyette alkotmányozó nemzetgyűlést hozott létre az elnök.

A két pártelnök egyeztetésének témája a venezuelai helyzet volt. Az Európai Néppárt tagjaiként az ügyben teljes egyetértés volt köztük - mondta Havasi Bertalan.

Orbán Viktor leszögezte: Magyarország a spanyol Néppárt álláspontját osztja.

Eszerint Nicolas Maduro venezuelai elnöknek azonnal távoznia kell az ország éléről, az európai országoknak pedig el kell ismerniük Juan Guaidó ideiglenes államelnökségét.

(Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Az Európai Parlament elismerte az új venezuelai elnököt

A brüsszeli plenáris ülésen nagy többséggel jóváhagyott határozatában a képviselőtestület arra szólította fel az Európai Unió intézményeit és tagállamait, hogy járjanak el hasonlóképpen, s ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország egyetlen legitim elnökeként, amíg ki nem írnak szabad, átlátható és tisztességes választásokat.A képviselők üdvözölték, hogy a világ számos országa már így döntött az utóbbi napokban.