Orvosmozgalom újítaná meg az egészségügyet

51 tagjuk van.

Újratervezés néven született új, orvosokat tömörítő csoport, céljuk az egészségügy reformja az orvostársadalom és a betegek érdekében. Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportból jöttek létre, jelenleg 51 aktív orvos taggal. "Kormányzati ciklusoktól függetlenül hiányzik az a kormányzati figyelem és megbecsülés, ami biztosíthatná az eredményes, betegbiztonságot garantáló gyógyítást, és azt, hogy a gyógyítók megfelelő körülmények között kezelhessék a betegeiket" - olvasható a felhívásukban. A legnagyobb problémáknak az egészségügy hátraszorulását a kormányzati prioritások listáján, valamint az orvosi hivatás társadalmi rangjának leértékelődését tartják.

Az orvostársadalom csak egészségét kockáztató önkizsákmányolással tudja életfeltételeit biztosítani. Mindehhez – részben a magánegészségügy gyors növekedése miatt – az egészségügy intézményrendszerének szétesése, szabályozási, irányítási és etikai válsága társul.

 - így jellemzik a hazai viszonyokat.

Szerintük az orvostársadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát, mert eddig nem éltek megfelelően az érdekérvényesítési lehetőségeikkel. A reformokat a Magyar Orvosi Kamaránál kezdenék, a tavaszi küldöttválasztásra programot állítanak össze.

(24.hu)

(Fotó: Béli Balázs / alfahir.hu)