Megrendszabályozná az ellenzéket a Századvég

Etikaikódex-javaslatot tett közzé a honlapján a kormányközeli Századvég – számol be az index. A „kezdeményezés” arra kötelezné az országgyűlési képviselőket, hogy nem vehetnek részt garázdaságban, rendbontásban vagy közérdekű üzem megzavarásában.

A Századvég ezért törvénymódosítást is javasol az országgyűlésnél. A módosítás megnehezítené a titkos adatokhoz való hozzáférést is.

  • Nem kérhetnek ki nemzetbiztonsági szempontból fontos titkos dokumentumokat, és nem szolgáltathatnak részükre semmilyen információt ilyen iratokból
  • Nem gátolhatják egy állam azon képességét, hogy megvédje az adott országot a fizikai veszélyektől
  • Explicit módon rögzíteni kellene a közrend elleni bűncselekmények (pl. terrorcselekmény, nemzeti jelkép megsértése, garázdaság, rendbontás vagy közérdekű üzem megzavarása) megakadályozásával kapcsolatos országgyűlési képviselői felelősséget, illetve az ilyen cselekményekben történő részvétel tilalmát.

A tanulmányban nyíltan utalnak a közelmúltban történt eseményekre, például az ellenzéki képviselők december 12-i parlamenti akciójára, illetve az MTVA-székháznál lezajlott balhéra.

Az Index információi szerint a Fidesz-frakció már háttéranyagként kezeli a Századvég javaslatát, a parlament tavaszi ülésszakán pedig a parlament megtárgyalhat és elfogadhat egy hasonló kódexet.