Kilőtték Demeter Mártát? Harmadszorra már elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon

Az LMP tegnap este egy furcsa közleményt adott ki, Demeter Márta pénteken elmagyarázta, miről van szó.

Tegnap este azt közölte az LMP, hogy „Kövér László útján tudatták Demeter Mártával, hogy veszélyt jelent a NER-re, és nem tűrik, hogy belelásson az embereket megkárosító játékaikba”. Akkor Ön nemzetbiztonsági kockázattá vált?

Az elmúlt években két alkalommal is átestem nemzetbiztonsági átvilágításon, amikor a szakmai szempontú eljárás során semmilyen kockázatot nem állapítottak meg. A mostani helyzet abba a támadássorozatba illeszkedik, amit a Fidesz a legkeményebb ellenfelei ellen indított. A politikai megrendelésre legyártott eljárásokban az ÁSZ jogtalanul szétbírságolta a Jobbikot, azzal a céllal, hogy megfossza működési feltételeitől, itt pedig Kövér László megrendelésére dolgoztak azon három hónapig, hogy valamit le tudjanak írni rólam. 

Ezt közölte csütörtök este az LMP az MTI-vel

"Ennyire fél a NER - megrendelésre készült komolytalan nemzetbiztonsági szakvéleményt próbálnak használni a NER védelmére Újabb elemmel bővült az ellenzéki képviselőkkel szembeni támadások sora. Kövér László útján tudatták Demeter Mártával, hogy veszélyt jelent a NER-re, és nem tűrik, hogy belelásson az embereket megkárosító játékaikba. Mindenféle ürügybe belekapaszkodva próbálják azt megakadályozni, hogy az ellenzék a zavaros és törvénytelen kormányzati ügyekről tájékoztathassa a magyar embereket. Nem fogadjuk el a nyilvánvalóan politikai megrendelésre készült, alaptalan megállapításokat Demeter Márta munkáját illetően, ezért az ügyben a szükséges jogi lépéseket megtesszük. Minden leszámolási kísérlet dacára folytatjuk a munkát és nem hagyunk fel a Fidesz leleplezésével és a NER felszámolásával."

És mivel magyarázták ezt? Én mindig úgy képzeltem, hogy minimum kémkedni kell ahhoz, hogy valaki megbukjon egy nemzetbiztonsági átvilágításon.

Minden konkrétum nélkül és kellő homályossággal megismételték a pontosan meg nem határozott "nem nyilvános adathoz" való viszonyulásomat, aminek ténye és tartalma is megfoghatatlan, azt független, nem kormányzati szerv normális eljárásában meg nem állapította.

A velem közölt szakvélemény-részlet pusztán megismétli azt a kommunikációs panelt, amit tavaly októberben sütött el a HM, és aminek kapcsán már akkor is elmondtuk, hogy nem állja meg a helyét. 

Most titkolózik?

Nem.

Biztosan?

Ki kell ábrándítsam. Nem szerepel egyetlen név, vagy bárkire is utaló információ abban a szakvéleményben, amit én megismerhettem. Csak megerősíteni tudom, hogy semmilyen bűnt nem követtem el sem azzal, hogy végeztem a képviselői feladataimat és iratokba tekintettem be, sem azzal, hogy kérdéseket tettem fel. Hamis és félrevezető a Fidesznek az a narratívája, ami a jogszerű képviselő munkát alaptalan kotnyeleskedésként vagy személyeskedő támadásként igyekszik bemutatni. Én értem, hogy a NER fenntartásában érdekelt szereplőket zavarják a kérdések, és látszik, hogy igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy minél kevesebb ügy kerüljön az emberek elé. Már hónapokkal ezelőtt elmondtam: biztos vagyok benne, hogy a képviselők jogainak korlátozására készül a Fidesz, mert nem viseli el a kontrollt – még a minimálisat sem. És lám, ma már ott tartunk, hogy a Századvég készít javaslatot arra, hogyan kellene megregulázni a kutakodó képviselőket és lehetőség szerint a nullára korlátozni a kormányzati szereplők tevékenységének ellenőrzését.

Ha nem Flóra, és nem kémkedés az ok, akkor micsoda?

Ha jól értettem, akkor a Fidesz szerint nem az Interpol által körözött bűnöző Pharaon, a Rogán-féle letelepedési kötvényekkel hazánkba jutó bűnözők, a ki tudja, milyen indokkal magyar állampolgárságot, tartózkodási engedélyt vagy vízumot kapó külföldiek, akik közül többeket Nyugat-Európában tartóztattak le, mert bűncselekményeket követtek el, vagy az újságírókat fenyegető és jogcím nélkül Magyarországon tartózkodó Magomed Daszajev jelentenek veszélyt hazára és a magyar emberekre, hanem az az ellenzéki képviselő, aki mindezeket feltárta. 

Hogyan tovább? Mit tehet ilyen esetben Ön és az LMP?

A nemzetbiztonsági törvény meghatározza a jogorvoslati lehetőséget, ami először az AH-t irányító minisztert, majd a nemzetbiztonsági bizottságot jelenti. Ezt követi a bírósági út.

Nem tűnik biztatónak... De én arra voltam kíváncsi, hogy akkor most kilőtték Demeter Mártát?

Tavaly ősz óta csak a vak nem látja, hogy minőségileg változott meg a NER hatalomgyakorlása. Az eddig is durva támadások új elemmel bővültek: készek akár a fizikai erőszakig is elmenni a Fidesszel kritikus ellenzéki politikusok elhallgattatásában. Mindenki, aki aktív ellenzéke a Fidesznek nem számíthat másra mint támadásokra, lejárató kampányra – és ez csak rosszabb lesz, mert a NER már nem tud mást, csak egyre durvábban fellépni a kritikusaival szemben. Ezzel a Fidesz azt akarja elérni, hogy az ellenzéki politikusok kiszálljanak a közéleti harcokból vagy megalkudjanak a hatalommal. Én egyiket sem fogom megtenni. A pártom, a választóink és a változást akaró emberek cserben hagyása lenne, ha megfutamodnék. Az sem rendít meg, hogy a rabszolgatörvény elleni december parlamenti tiltakozás miatt most éppen pénzbüntetéssel sújt le rám Kövér László, mert tudom, hogy helyesen cselekedtünk. És ne legyünk naivak, a támadások csak folytatódni fognak. Ellenem és más ellenzéki politikustársaim ellen egyaránt, mert a NER minden ellenfelét le akarja szedni a politikai sakktábláról. De próbálozzanak csak!