Kilőtték Demeter Mártát? Harmadszorra már elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon

És ehhez nem is kellett kémkedni, elég volt kérdezni.

Tegnap este azt közölte az LMP, hogy „Kövér László útján tudatták Demeter Mártával, hogy veszélyt jelent a NER-re, és nem tűrik, hogy belelásson az embereket megkárosító játékaikba”. Akkor Ön nemzetbiztonsági kockázattá vált?

Az elmúlt években két alkalommal is átestem nemzetbiztonsági átvilágításon, amikor a szakmai szempontú eljárás során semmilyen kockázatot nem állapítottak meg. A mostani helyzet abba a támadássorozatba illeszkedik, amit a Fidesz a legkeményebb ellenfelei ellen indított. A politikai megrendelésre legyártott eljárásokban az ÁSZ jogtalanul szétbírságolta a Jobbikot, azzal a céllal, hogy megfossza működési feltételeitől, itt pedig Kövér László megrendelésére dolgoztak azon három hónapig, hogy valamit le tudjanak írni rólam. 

Ezt közölte csütörtök este az LMP az MTI-vel

"Ennyire fél a NER - megrendelésre készült komolytalan nemzetbiztonsági szakvéleményt próbálnak használni a NER védelmére Újabb elemmel bővült az ellenzéki képviselőkkel szembeni támadások sora. Kövér László útján tudatták Demeter Mártával, hogy veszélyt jelent a NER-re, és nem tűrik, hogy belelásson az embereket megkárosító játékaikba. Mindenféle ürügybe belekapaszkodva próbálják azt megakadályozni, hogy az ellenzék a zavaros és törvénytelen kormányzati ügyekről tájékoztathassa a magyar embereket. Nem fogadjuk el a nyilvánvalóan politikai megrendelésre készült, alaptalan megállapításokat Demeter Márta munkáját illetően, ezért az ügyben a szükséges jogi lépéseket megtesszük. Minden leszámolási kísérlet dacára folytatjuk a munkát és nem hagyunk fel a Fidesz leleplezésével és a NER felszámolásával."

És mivel magyarázták ezt? Én mindig úgy képzeltem, hogy minimum kémkedni kell ahhoz, hogy valaki megbukjon egy nemzetbiztonsági átvilágításon.

Minden konkrétum nélkül és kellő homályossággal megismételték a pontosan meg nem határozott "nem nyilvános adathoz" való viszonyulásomat, aminek ténye és tartalma is megfoghatatlan, azt független, nem kormányzati szerv normális eljárásában meg nem állapította.

A velem közölt szakvélemény-részlet pusztán megismétli azt a kommunikációs panelt, amit tavaly októberben sütött el a HM, és aminek kapcsán már akkor is elmondtuk, hogy nem állja meg a helyét. 

Most titkolózik?

Nem.

Biztosan?

Ki kell ábrándítsam. Nem szerepel egyetlen név, vagy bárkire is utaló információ abban a szakvéleményben, amit én megismerhettem. Csak megerősíteni tudom, hogy semmilyen bűnt nem követtem el sem azzal, hogy végeztem a képviselői feladataimat és iratokba tekintettem be, sem azzal, hogy kérdéseket tettem fel. Hamis és félrevezető a Fidesznek az a narratívája, ami a jogszerű képviselő munkát alaptalan kotnyeleskedésként vagy személyeskedő támadásként igyekszik bemutatni. Én értem, hogy a NER fenntartásában érdekelt szereplőket zavarják a kérdések, és látszik, hogy igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy minél kevesebb ügy kerüljön az emberek elé. Már hónapokkal ezelőtt elmondtam: biztos vagyok benne, hogy a képviselők jogainak korlátozására készül a Fidesz, mert nem viseli el a kontrollt – még a minimálisat sem. És lám, ma már ott tartunk, hogy a Századvég készít javaslatot arra, hogyan kellene megregulázni a kutakodó képviselőket és lehetőség szerint a nullára korlátozni a kormányzati szereplők tevékenységének ellenőrzését.

Ha nem Flóra, és nem kémkedés az ok, akkor micsoda?

Ha jól értettem, akkor a Fidesz szerint nem az Interpol által körözött bűnöző Pharaon, a Rogán-féle letelepedési kötvényekkel hazánkba jutó bűnözők, a ki tudja, milyen indokkal magyar állampolgárságot, tartózkodási engedélyt vagy vízumot kapó külföldiek, akik közül többeket Nyugat-Európában tartóztattak le, mert bűncselekményeket követtek el, vagy az újságírókat fenyegető és jogcím nélkül Magyarországon tartózkodó Magomed Daszajev jelentenek veszélyt hazára és a magyar emberekre, hanem az az ellenzéki képviselő, aki mindezeket feltárta. 

Hogyan tovább? Mit tehet ilyen esetben Ön és az LMP?

A nemzetbiztonsági törvény meghatározza a jogorvoslati lehetőséget, ami először az AH-t irányító minisztert, majd a nemzetbiztonsági bizottságot jelenti. Ezt követi a bírósági út.

Nem tűnik biztatónak... De én arra voltam kíváncsi, hogy akkor most kilőtték Demeter Mártát?

Tavaly ősz óta csak a vak nem látja, hogy minőségileg változott meg a NER hatalomgyakorlása. Az eddig is durva támadások új elemmel bővültek: készek akár a fizikai erőszakig is elmenni a Fidesszel kritikus ellenzéki politikusok elhallgattatásában. Mindenki, aki aktív ellenzéke a Fidesznek nem számíthat másra mint támadásokra, lejárató kampányra – és ez csak rosszabb lesz, mert a NER már nem tud mást, csak egyre durvábban fellépni a kritikusaival szemben. Ezzel a Fidesz azt akarja elérni, hogy az ellenzéki politikusok kiszálljanak a közéleti harcokból vagy megalkudjanak a hatalommal. Én egyiket sem fogom megtenni. A pártom, a választóink és a változást akaró emberek cserben hagyása lenne, ha megfutamodnék. Az sem rendít meg, hogy a rabszolgatörvény elleni december parlamenti tiltakozás miatt most éppen pénzbüntetéssel sújt le rám Kövér László, mert tudom, hogy helyesen cselekedtünk. És ne legyünk naivak, a támadások csak folytatódni fognak. Ellenem és más ellenzéki politikustársaim ellen egyaránt, mert a NER minden ellenfelét le akarja szedni a politikai sakktábláról. De próbálozzanak csak!