A fiatal házasok támogatása csak három évig lesz elérhető

MTI/Bruzák Noémi

Pontosították Orbán tegnapi bejelentéseit.

Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján pontosította Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjén tett családtámogatási intézkedésekről tett bejelentéseit.

Az államtitkár elmondása szerint a 2010 óta tett családtámogatási intézkedéseknek látható eredményei vannak, hiszen 20 éve nem volt olyan magas a gyermekvállalási kedv mint a tavalyi évben, valamint a házasodni kívánók száma is rekord magas volt 2018-ban, ami azt jelenti, hogy 20 ezer fiatal kelt egybe és kezdte meg közös életét.

A támogatások többsége 2019. július elsejétől lép majd életbe és szinte kivétel nélkül a megszületendő gyermekekre vonatkoznak majd.

1. Fiatal házasok támogatása

Novák Katalin azt mondta, hogy a fiatal házasoknak nyújtott 10 milliós kamatmentes szabadfelhasználású hitel akár teljes egészében is vissza nem térítendővé válhat, amennyiben a házasok azt már a terhesség ideje alatt veszik fel. A feltételek között említette, hogy az édesanyának 18 és 40 év között kell lennie a hitel felvételének idején. Az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek születésekor szintén 3 évre felfüggesztik a visszafizetést és elengedik a hitel 30 százalékát. A harmadik gyermek vállalása esetén pedig eltörlik a tartozás fennmaradó részét.

Az összeget bármire fordíthatják, akár a CSOK-hoz szükséges önerő is fedezhető belőle.

A legfontosabb elem, hogy ez a lehetőség 2019. július 1-től csak három éven át lesz nyitva a családok számára, valamint a legmagasabb, 10 milliós összeg felvétele esetén sem haladhatja meg a törlesztő a havi 50 ezer forintot.

2. Otthonteremtési program bővítés

A kormány bejelentette a CSOK mellé járó kamattámogatott kölcsön kiterjesztését a használt lakásokra is. A 2 gyermek nevelése esetén nyújtott 10 milliós kamattámogatott hitel, valamint a 3 vagy több gyermek esetén járó 15 milliós kamattámogatott hitel 2019. július elsejétől nem csak új építésű, hanem használt ingatlanokra is vonatkozik. így a 35 milliós értékhatárt eltörlik.

3.Családvédelmi akció

A családok évében bevezetett, a családok fennálló jelzáloghiteléből a harmadik gyermek után gyermekenként 1-1 millió forintot elengedő intézkedést is bővítik július egytől. Már a második gyermek érkezésekor is 1 milliót jóváírnak majd, a harmadik után 4 milliót, minden további születendő gyermek után 1-1 milliót. Az elengedés a CSOK hitelekre is érvényes lesz.

4. 4 gyermekes anyák szja elengedése

Jövő évtől azok, akik 4 vagy több gyermeket neveltek fel, nem kell, hogy SZJA-t fizessenek. Emellett megtartják a családi adókedvezmény rendszerét is. Ez a szabályozás minden nőre vonatkozik.

5. Nagyszülői GYED

Az államtitkár szerint ez segíti majd a jobb együttműködést a generációk között és igény is mutatkozik arra, hogy az aktív nagyszülőnek és a szülőknek meglegyen az a lehetősége, hogy úgy döntsenek, a GYED-et a nagyszülők vállalják. A GYED extra a nagyszülőre nem terjed ki.

6. 2022-ig teljes bölcsődei ellátás

Egyre nagyobb az igény, nemcsak a gyermekszám növekedése, hanem az anyák mihamarabbi munkaerőpiacra való visszatérése miatt. A kormány felmérte, hogy mely területeken mennyi férőhelyre lenne szükség, eszerint 2022-ig 21 ezerrel növelik azok számát országszerte. Novák Katalin újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy ugyan jelenleg nincs meg az ehhez szükséges bölcsődei gondozók száma, de erre is gondoltak és növelni fogják a bölcsődék finanszírozását is. Nem az a céluk, hogy minden településen nagy bölcsődéket hozzanak létre, hanem rugalmasságra törekszenek, így szükség lesz majd a családi bölcsődék finanszírozásának a javítására is. Jelenleg is folynak olyan képzések, amik a bölcsődei dolgozók továbbképzését biztosítják, valamint jelentős emelkedés volt a szakra jelentkezők számában is. Elmondása szerint jelentős béremelkedés volt a területen az elmúlt években. A családi bölcsődékben a gondozóknak csak egy 100 órás tanfolyamot kell elvégeznie, így könnyen emelkedhet a szám a bölcsődék növekedésével.

A bölcsődei férőhelyek számának növelését 2015-ben már megígérték, igaz, 2020-ig kívánták elérni a 60 ezres férőhelyszámot.

7. Nagycsaládosok autóvásárlási program

Az államtitkár úgy látja, hogy a negyedik gyermek vállalása esetén az is lehet akadály, hogy nem férnek be egy 5 személyes családi autóba. így akik legalább 3 gyermeket nevelnek, legalább 7 személyes, új autó vásárlása esetén július elsejétől 2,5 millió vissza nem térítendő támogatást kapnak. Az autókra vonatkozni fognak további műszaki paraméterek, ám ezeket majd csak később teszik közzé.

Az államtitkár szerint a kiadás azon is múlik, hogy mennyien veszik majd igénybe ezeket a lehetőségeket, de a költségvetési fedezet az idei évben biztosított.

Azt is elmondta továbbá, hogy ez nem egy zárt lista, folyamatosan dolgoznak rajta tovább. Lapunk kérdésére, hogy a főállású anyaság intézményét teljesen elvetették-e vagy a későbbiekben még napirendre kerülhet azt a választ kaptuk, hogy nincs kizárva az ilyen irányú bővítés, de ebbe a hét pontba most nem fért bele.

Érdeklődtünk továbbá arról is, hogy mit terveznek a gyermekorvosok számának növelésével, amire szükség lenne a gyermekszám növekedése esetén. Erre érdemleges választ nem kaptunk. Az államtitkár annyit tudott mondani, hogy törekednek arra, hogy ne legyenek betöltetlen gyermekorvosi praxisok, valamint a háziorvosok és védőnők mindig rendelkezésre álljanak.