Március közepén sztrájkolhatnak a pedagógusok

A pedagógusok jelentős többsége támogatja az ideiglenes munkabeszüntetést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) felmérése szerint. A szakszervezet elnöke szerint jelentős azon tanárok száma, akik a több napos sztrájkot is támogatnák.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke lapunknak úgy fogalmazott, hogy továbbra is a nagyvárosi középiskolákban van a legnagyobb népszerűsége a sztrájknak. Nemcsak a néhány órás, de a több napos munkabeszüntetést is többen támogatják. A válaszadók 80 százaléka támogatja a PDSZ kezdeményezését.

Az egyértelmű törvénysértés ellenére a kormány továbbra sem hajlandó leülni a PDSZ sztrájkbizottságával. A szakszervezet elnöke szerint az előzetes egyeztető tárgyalások lebonyolításának hiánya miatt, a PDSZ munkabeszüntetési kezdeményezése jogszerűen elkezdhető.

„Múlt héten, amikor megadtunk három időpontot, hogy egyeztessünk, a kormány nem jelölt ki sem időpontot, sem delegált tagokat. Tehát a kezdeményezés joga a miénk.”

A Jobbik országgyűlési képviselője, Ander Balázs úgy fogalmazott, hogy a kormány már a látszatát sem adja annak, hogy foglalkozna a magyar munkavállalók érdekeivel.

„A kormány továbbra is azt a dölyfös politikát folytatja, amelyet eddig is megtapasztalhattunk”

- fogalmazott Ander.

Az ellenzéki párt politikusa úgy fogalmazott, hogy a jobbik elkötelezett a pedagógusok érdeke mellett, ezért mindenben támogatja a PDSZ sztrájkját.

Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője szerint egyértelmű, hogy keményebb érdekérvényesítő fellépésre van most szükség a kormánnyal szemben. A képviselő kiemelte, hogy a kormány folyamatosan figyelmen kívül hagyja a különböző szakszervezeti törekvéseket. Az LMP ezért a közeljövőben szeretne jogszabálymódosítást alkalmazni, amely után a kormánynak nem volna lehetősége arra, hogy semmibe vegye a szakszervezetekkel való tárgyalásokat.

Ha a PDSZ országos választmánya úgy dönt, akkor a pedagógusok a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által szervezett március 14-ei országos közszolgálati munkabeszüntetéséhez szolidaritási sztrájkkal csatlakoznak majd.

Sztrájkra készülhetnek a pedagógusok

Nem haladt zökkenőmentesen a sztrájk szervezése, miután a kormány az 5 napos határidőn belül - a sztrájktörvény értelmében foglaltak szerint - nem reagált a PDSZ levelére. A szakszervezet január 29-én egy sajtótájékoztató keretében felhívta a sajtó figyelmét arra, hogy a kormány megszegte a sztrájktörvényt, mivel nem jelölt ki egyetlen személyt sem arra, hogy ki fog részéről tárgyalni a sztrájkbizottsággal.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss