Felfüggesztett büntetést kapott Rakamaz egykori fideszes polgármestere

Elsőfokon 2 évre ítélte a bíróság Farkas Ernőt, amelyet 4 évre felfüggesztettek.

A bíróság az elsőrendű vádlottat Farkas Ernőt, aki a FIDESZ-KDNP színeiben volt Rakamaz polgármestere két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre, A. P. másodrendű vádlottat egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, B. K. harmadrendű és B. S. negyedrendű vádlottat 540-540 napi tétel pénzbüntetéssel sújtotta.

A bűncselekmény elkövetésének idején az elsőrendű vádlott Rakamaz polgármestere volt, aki társaival a rakamazi Nagy-Morotva Vízi Tanösvény kialakítása és környékének fejlesztése elnevezésű projekt ügyében került kapcsolatba.

A vád szerint 660 milliós állami támogatás megtartása érdekében valótlan elszámolást nyújtottak be, ezzel pedig bűncselekményt valósítottak meg.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az Észak-alföldi Operatív Program keretében versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztésre tett közzé felhívást, amelyre az önkormányzat 2008 áprilisában projektjavaslatot nyújtott be. Az NFÜ 2010. januári döntése értelmében Rakamaz vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt elszámolható költsége több mint 658 millió forint volt, amelyhez 520 milliót meghaladó támogatási összeg volt nyújtható. Ezt a támogatási szerződést 2012. november végén módosították, amelynek alapján a tervezett főösszeg 666 millióra, a támogatás mértéke 526,4 millióra emelkedett.

Időközben a terveket több alkalommal is módosították, az első pontból például a látványelemek többsége (így a madárlesek, megfigyelési pontok) kikerült. A határidő is csúszott, a projekt első szakaszát 2012 végén adták át. Később kiderült, hogy az el nem végzett munkákat is leigazolták és kifizették. A projekt teljes befejezést 2013 tavaszára ígérte az akkori polgármester, Farkas Ernő.

Ám a teljes átadás és kifizetések után, a műszaki ellenőrzésen megbukott a projekt. A rosszul vagy sehogy sem elvégzett munkák miatt a vízi tanösvény és a bejáratánál lévő Nagyteknősbéka-ház nem kapott használatbavételi engedélyt.

A befejezett épület minőségét mutatja, hogy az épület alatt maradt egy hatalmas luk, amit betemetés helyett egyszerűen csak befedtek. A betonpadló simán beomolhatott volna, amikor például 2013-ban a használatbavételi engedély nélküli épületet bérbe adták a Hegyalja Fesztiválnak. Ez volt a beléptető csarnok, ez idő alatt sok ezer ember járt a balesetveszélyes épületben.

A beruházás kivitelezésébe három céget vontak be, Rakamaz volt polgármestere mellett e három cég vezető képviselője az ügy további három elítéltje. A végszámla benyújtásakor az építkezés csak 92,08 százalékos volt, közel 22 millió forint értékű munka nem készült el.

Farkas Ernő egykori polgármester cáfolta, hogy egy fillért is kivett volna a teknősbéka ház projektből. Farkas azzal védekezett, hogy

„a bíróság felrótta, hogy a projektről olyan valótlan okiratot állítottunk ki, amely azt bizonyította, hogy a beruházás megvalósult. Ehhez csak annyit, hogy az önkormányzat azért kényszerült bele ilyesmibe, mert különben vissza kellett volna fizetni a teljes összeget.”

A Jobbik Szabolcs megyei elnöke, Adorján Béla felszólította a helyi kormánypárti képviselőket, hogy kérjenek bocsánatot Rakamaz lakosaitól, illetve az egykori polgármester, Farkas Ernő távozását követeli. A politikus hozzátette, hogyha

nem lopott senki akkor hová lett a fiktíven leigazolt munkák költségvetési ellenértéke?

Az ítélet egyelőre nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, az első- és a másodrendű vádlott és védője fellebbezett, a harmad- és negyedrendű vádlott és védője pedig gondolkodási időt kért.