Ander: a minden tiszteletet megérdemlő cigányemberek gyakran maguk is áldozatai a kiilleszkedetteknek

Ander Balázs, a Jobbik politikusa mai, parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy "a 21. századi Magyarország egyik legfontosabb sorskérdése a cigány-magyar együttélés ügye".

Ander Balázs szerint „ha a kormány elfogadja annak alapigazságát, hogy a 21. századi Magyarország egyik legfontosabb sorskérdése a cigány-magyar együttélés ügye, a cigányság integrációjának feladata lesz, akkor miért van az, hogy megengedik maguknak azt az önsorsrontó luxust, hogy a legnagyobb hazai népcsoport esetén ne rendelkezzünk átfogó kutatási eredményekkel?”

A politikus szerint ilyen jellegű komoly vizsgálat utoljára 2003-ban készült, „az eredmény elszomorító, a hazai cigányság 70 százalékát alkotó romungrók jelentős része sajnos nemzetiségi tekintetben távolodott a többségi társadalomtól. Hogy azóta mi a helyzet, nem tudjuk. Félreértés ne legyen, természetesen nem bűn vállalni az identitást, az alapvető jog.”

Ander hozzátette, örülnének, ha a cigányságon belül nőne a roma származású, de magukat határozottan a magyar nemzethez soroló, a mesterségesen épített roma nacionalizmusra nemet mondó, magukat csakis és kizárólag magyarnak érző emberek száma „vagy azoké, akik a cigány művész, Pély Tamás kettős aranypánt hasonlata szerint, a cigány identitásuk mellett, legalább olyan büszkén vallják magukat magyarnak is”.

Az ellenzéki politikus szerint a társadalmi nemzetiségi dezintegráció bomba az ország alatt. A Jobbik szerint három dolog biztos:

  • „Csonka-Magyarország túl kicsi egy új – akárcsak képletes – Trianonhoz. Felelős kormány nem mondhat le hazánk egyetlen négyzetcentiméteréről sem.” – ezért jobban meg kellene becsülni az ottani hétköznapi hősöket: pedagógusok, védőnők, rendőrök stb.
  • a kötelező együttélési normákat mindenkinek – bármely kisebbséghez tartozónak is be kell tartania, „a beilleszkedést vállaló, minden tiszteletet megérdemlő cigányemberek, akik gyakran maguk is áldozatai a kiilleszkedettek - saját gyerekeiket sem kímélő - életmódjának, bizton számíthatnak a Jobbikra.”
  • „Harmadszor pedig, válasszák bármelyik identitást is a magyarországi cigánysághoz tartozók, mi baráti jobbot nyújtunk mindazok számára, akik felelősen vállalt gyermekeik jövőjét a tanulásban és a munkában látják, és akik velünk közösen akarják építeni ezt az országot.”

A Jobbik múlt héten alapított egy integrációs munkacsoportot is, mely ezen elvek mentén fog dolgozni.

(Fotó: Kovács Attila / MTI)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Nagy Béla Ádám

Friss

A #moszkvater alapító-főszerkesztője szerint Zelenszkij a posztszovjet térség azon generációjához tartozik, amelyik politikai értelemben semmihez sem ért.