CDU: Orbánnak el kell fogadnia a Néppárt közös értékeit

Élőben közvetítették a német CDU (Kereszténydemokrata Unió) Twitter-oldalán és honlapján is a párt hétfői elnökségi ülése után tartott berlini sajtótájékoztatót. Korábban azt írtuk, német sajtóhírek szerint a CDU, az Európai Néppárt legbefolyásosabb tagpártja hétfőn tárgyal arról, milyen álláspontot képvisel majd a Fidesz kizárásának felvetéséről. Paul Ziemiak főtitkár szavai alapján a CDU óvatos és egyelőre kivár.

A Fidesszel kapcsolatban a Néppárt csúcsjelöltjének, Manfred Webernek a múlt heti ultimátumára (a Fidesz befejezi a Brüsszel elleni kampányt, bocsánatot kérnek a Néppárt tagjaitól, biztosítják a CEU megmaradását Budapesten) utalva Paul Ziemiak azt mondta: Weber már elmondott mindent, ami szükséges, a CDU jelenleg Budapest reakciójára vár.

Kérdésre válaszolva a főtitkár hangsúlyozta: a CDU/CSU vezetése támogatja Weber nyilatkozatát, és minden további egyeztetést a pártcsaládon belül szeretnének lefolytatni, nem a média előtt. Leszögezte: Orbán Viktornak el kell fogadnia az Európai Néppárt közös értékeit, és várják a visszajelzéseket Budapestről, hogy hajlandó-e erre a Fidesz.

 

Orbán és Weber kedden tárgyal Budapesten

Manfred Weber a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban jelentette be, megbeszélést kezdeményez Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a Fidesz EPP-tagsága körüli vitával kapcsolatban.„A következő napokban ismét törekedni fogok a személyes megbeszélésre Orbán Viktorral Budapesten, mert meg akarom próbálni világossá tenni számára, hogy jelenleg az EPP-ből kifelé vezető úton tartózkodik"- jelentette ki Weber a német lapnak.