3

Nyíltan zsarolja a Hankook a sztrájkoló magyar dolgozókat

Pintér Tamás, a térség jobbikos országgyűlési képviselője egy egészen megdöbbentő üzenetről posztolt, amiben a Hankook HR Team Managere, Lee Dae Wan tájékoztatta a dolgozókat a vezetőség sztrájkkal kapcsolatos álláspontjáról.

Eszerint Orbán Viktor stratégiai partnere elveszi a sztrájkoló dolgozójától

  • a munkabért/besorolási pótlékot/műszak pótlékot,
  • az étkezési támogatást, az 1. negyedévi jelenléti ösztönzőt,
  • egyéb díjakat, jutalmakat,
  • valamint az éves egyéni bónuszt.

De aki nem csatlakozik a sztrájkhoz, a lojalitásért cserébe a munkabér felett extra pótlékban részesül.

"Csakhogy ehhez senkinek nincs joga, a munkavállalók megdolgoztak ezekért. A dolgozók 80 százaléka a fenyegetések ellenére is megkezdte a sztrájkot, amihez gratulálok és kitartást kívánok. Hétfőn lesz legközelebb parlamenti ülés, én ott folytatom a harcot értük!"

- üzent Pintér Tamás a közösségi oldalán.

A multi értetlenül áll

A Hankook Tire rácalmási gyárában a sztrájk ellenére az érintett munkatársak több mint 60 százaléka felvette a munkát - közölte a cég szerda délután az MTI-vel.

A Hankook értetlenül fogadta, hogy a szakszervezet kifogásolja a munkatársak ösztönzését a munka felvételére. Felhívták a figyelmet:

"egy gazdálkodó szervezetnél a folyamatos termelés fenntartása a legtermészetesebb törekvés, hiszen kizárólag egy eredményesen termelő vállalat képes a munkatársai számára jövedelmet, esetleges további juttatásokat és béremelést is kigazdálkodni".

Az MTI megkeresésére Székely Tamás VDSZ elnök elmondta, hogy a munkavállalók több mint 80 százaléka támogatja és részt is kíván venni a sztrájkban. Megjegyezte, hogy a cégvezetés - válaszul a munkabeszüntetésre - megpróbálja a délelőttös műszakban dolgozókat túlóra elrendelésével a gyárban tartani és munkára bírni.  Az átlagosan 13,6 százalékos, differenciált béremelés miatt a cégnél már régebben dolgozók körülbelül 10 százalékos, az újonnan belépők pedig mintegy 20 százalékos béremelésben részesültek. Az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében kezdeményezte a szakszervezet már a tárgyalások elejétől, hogy a társaság fix, 18 százalékos alapbér emelést hajtson végre. Ezen felül a szakszervezet követelése még a 13. havi bónusz és a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára az 5 százalékos pótlék bevezetése.

Eredménytelen tárgyalások: újabb sztrájkot hirdethetnek a Hankook dolgozói

Székely Tamás hozzátette, hogy a vállalatnál a február közepén kezdődött bértárgyalások a munkáltató hozzáállása miatt eredménytelenek voltak, emiatt a szakszervezet munkaügyi konfliktust jelentett be március 4-én.A szakszervezet hétfőtől bármikor határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdethet, mert lejár a törvény által a sztrájk előtti egyeztetésre biztosított hétnapos határidő, és a vasárnapi tárgyalások sem vezettek eredményre - tette hozzá.