Orbán: minket nem lehet felfüggeszteni vagy kizárni

A magyar kormányfő az Európai Néppárt szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: izgalmas, érdekes és tanulságos vitát folytattak a pártcsalád jövőjéről. Magát „vén csatalónak” nevezte, és azt mondta, azt hitte már nem lehet olyan, amit még nem látott volna, de most mégis.

Orbán Viktor szerint az Európai Néppárt egy példátlanul bátor vállalkozás, amelynek tagsága a liberális pártoktól a magukfajta keresztény-konzervatívokig terjed. Elmondta, meg akarta győzni a Fidesz kizárását követelő 13 tagpártot, hogy vonják vissza indítványukat, de nem járt sikerrel.

Orbán Viktor a szerdai ülés végeredménye kapcsán arról beszélt: szeretné, ha az Európai Néppárt a legerősebb pártcsalád maradna és egységes kampányt tudnának folytatni, kiegyensúlyozott lenne, ami magába foglalja a Fideszt is.

A magyar kormányfő szerint az osztrák forgatókönyvet vették elő az Európai Néppárt szerdai ülésén. Emlékeztetett rá, hogy 2000-ben kompromisszumos megoldás született, amikor a Néppártban téma volt az Osztrák Néppárt kizárása, mert koalícióra lépett Jörg Haider Osztrák Szabadságpártjával. Az Európai Néppárt akkor is felkért „három bölcs embert”, hogy jelentést készítsenek és tegyenek le a pártcsalád asztalára.

„Arra jutottunk, hogy ami jó az osztrákoknak, az jó lesz nekünk is”

- jelentette ki Orbán Viktor.

Kijelentette: őket nem lehet felfüggeszteni és kizárni sem, mert akkor inkább felállnak. Arról beszélt, hogy a Fidesz úgy döntött, önként felfüggeszti részvételét az Európai Néppárt munkájában, amíg a „három bölcs” jelentése el nem készül.

Azt is mondta, a Fideszt is három politikus képviseli majd a tárgyalásokon: Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Varga Judit uniós államtitkár és Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Orbán Viktor szerint az Európai Néppárt jó döntést hozott, továbbra is támogatni tudják Manfred Weber csúcsjelöltségét, semmilyen utat nem zárnak le, és szabadon dönthetnek majd a pártcsaláddal való viszonyukról az európai parlamenti választás után.

Orbán állítása az önfelfüggesztésről ellentmond a Néppárt döntésének

Az Európai Néppárt választmánya ugyanis nem önfelfüggesztésről, hanem felfüggesztésről döntött. A magyar kormányfőnek csak annyit sikerült kierőszakolnia, hogy a felfüggesztés a „három bölcs” jelentéséig maradjon. Az Európai Néppárt szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatón Manfred Weber, a pártcsalád frakcióvezetője és csúcsjelöltje kijelentette: a döntés utána a Fidesznek már nincs beleszólása a Néppárt politikájába, nem vehet részt az üléseinken és nem szavazhat. Szerinte ez világos üzenet, ugyanúgy, hogy a „bölcsek” különbizottságának a felállítása is. Úgy fogalmazott: „Mindez szükséges a bizalom helyreállításához.”

(Fotó: Szecsődi Balázs/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Megszületett a Néppárt döntése: felfüggesztik a Fidesz tagságát

Az Európai Néppárt szerdai ülésén heves vita zajlott a Fidesz tagságáról. Orbán Viktor a néppárti vádakat elutasította, és azokat fake news-nak nevezte. A kiszivárgott tudósítások szerint a saját feltételei szerinti önfelfüggesztést követelt, de azzal is megfenyegette a pártcsalád tagságát, hogy ha felfüggesztik a Fideszt, akkor kilépnek a Néppártból, és új európai parlamenti csoportot hoznak létre.