Hiába tiltakoznak a lakosok, mégis felhúznak két irodaházat a szentendrei strandon

Hiába tiltakoznak a lakosok, mégis felhúznak két irodaházat a szentendrei strandon

Aki látta a hazai sorozatgyártás ékkövének tartott Aranyélet harmadik évadát, annak nem lesz meglepő a most következő történet. Ugyanis meglehetősen nagy hasonlóságot mutat a valóság a sorozatban bemutatott fiktív magyar viszonyokkal.

Ahogy a filmben, úgy most is a Duna partján járunk, egészen pontosan Szentendrén, ahol február végén a fideszes többségű képviselő-testület megszavazta a város építési szabályzatának módosítását, hogy a fideszes érdekeltségű CYEB Kft. a város egyik kedvelt zöldterületén, a Postás strand melletti részen megkezdhesse két irodaház felhúzását.

A tervek ellen a helyiek egy csoportja már tavaly tiltakozásba kezdett, a beruházás meghiúsítása érdekében indított petíciójukat már több mint 1200-an írták alá. Ezzel az ellenzéki erők szerint a beruházás az egyik legnagyobb ellenállást váltotta ki a településen, a fideszes városvezetés azonban nem foglalkozik ezzel és a beruházók érdekeit szolgálja a lakosok akaratával szemben.

„Képviseleti demokrácia van, nem aláírásgyűjtő verseny! A képviselőknek pedig a tiltakozások ellenére is döntést kell hozniuk.”

Ezt a fideszes kulturális alpolgármester Sólyomné Gyürk Dorottya mondta a petícióra reagálva.

A lakosok által létrehozott Nem adjuk a Postás strandot’ Facebook-oldalon azt írják, felháborítónak tartják, hogy a városvezetés teljesen figyelmen kívül hagyja az ellenvéleményeket, továbbá, hogy szerintük "a teljes folyamatot a közvélemény kihagyásával vitték volna végig, ha nem kezd el valaki foglalkozni az üggyel: a lakosság már csak azt vette volna észre, hogy az építkezés megkezdődött!"

A lakók az irodaházak helyett azt szeretnék elérni, hogy valódi társadalmi egyeztetés után úgy alakítsák át az egyébként jelenleg romos épületekkel tarkított zöldterületet, hogy az a Postás strand funkcióit erősítse.

Az elfogadott tanulmányterv alapján a két új épület túlterjeszkedne az eddig beépített részeken, ráadásul egy 133 férőhelyes mélygarázs és 50 felszíni parkolóhely is kialakításra kerülne. A lakók ezért tartanak a forgalom növekedésétől, valamint az ezzel járó környezetszennyezéstől is, nem beszélve arról, hogy a város szabadstrandja elveszítheti szabadidős funkcióját.

„Mikor a Makovecz-kaszinót a korábbi tulajdonosok eladták a CYEB Kft-nek a cég bejelentette az igényét, hogy lakóparkot építenének a területre, de a nagy felzúdulás miatt azokat a terveket elvetették. Végül két irodaház felépítését engedélyezte nekik az önkormányzat, pedig azoknak a város határában lenne elegendő helye”

-ezt már a Jobbik kerületi elnöke, Pál Gábor meséli nekünk a helyszínen, ahol a hűvös tavaszi időjárás ellenére is találkoztunk kikapcsolódni vágyó lakosokkal az ártéri ősfákkal övezett Duna-szakaszon, Szentendre belvárosának kapujában.

„Megint az történt, hogy a befektetői érdek érvényesült, emiatt módosították a helyi építési szabályzatot, így a védett zöld területből intézményi terület lett. Elég nagy értéket képvisel majd itt egy ilyen ingatlan és nem vagyunk meggyőződve róla, hogy ez nem csak a kezdet. Azon sem csodálkoznánk, ha a végén mégis visszatérnének a lakópark ötletéhez.”

Az cég valóban a legígéretesebb helyet választotta, az előszerződésekben pedig rögzítették, hogy az önkormányzat telekcseréket hajt végre, lemond a Strand utcáról, és ezzel a CYEB által megvásárolt két különálló telek eggyé és az eredetinél jóval értékesebbé válik.

Az önkormányzat azzal indokolta döntését, hogy a CYEB a tervezett irodaházakkal munkahelyeket teremt, illetve, hogy ezzel segíti egy új vállalkozás megtelepedését.

Hogy miért ilyen nagylelkű az önkormányzat a CYEB Kft-vel, arra az átlátszó mutatott rá tavaly nyáron, az építkezés elleni tiltakozás kezdetén. A vállalat fő tulajdonosa a szentendrei Szebeni Márton, illetve érdekelt még a cégcsoportban a szintén Szentendrére valósi Briski Vilmos. Úgyszintén szentendrei Matos Zoltán, a CYEB Energetikai Megoldások Kft. társ-ügyvezetője, a Magyar Energia Hivatal volt vezetője. Matos 2013-2015-ben abban a MET-csoportban töltött be vezető tisztségeket, amelyben 2018 tavaszáig mások mellett Garancsi István is érdekelt volt. Energiahivatali kinevezésekor – ami még a Bajnai-kormány alatt történt – a Magyar Narancs portrécikket írt róla, s ebben megemlékezett arról is: a Közgázon Kósa Lajos kollégiumi szobatársa volt.

Ha nem volna még elég a fideszes érdekkörből, a lap azt is megemlíti, a szentendrei vezetést kifejezetten a Rogán-körhöz szokás kötni fideszes berkekben. A fent említett alpolgármester, Sólyomné Gyürk Dorottya pedig, aki helyi források szerint esélyes rá, hogy az őszi önkormányzati választásokon a városvezetői posztért szálljon harcba, az egykori fidelitasos Rogán-harcostárs, Gyürk András testvére.