"Miniszterelnök úr, Ön ezt az ígéretét nem teljesítette"

"Miniszterelnök úr, Ön ezt az ígéretét nem teljesítette"

273 pedagógus írt levelet Orbán Viktornak.

273 pedagógus írt levelet Orbán Viktornak. Nem igazán kertelnek benne.

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! Közel 9 év telt el azóta, hogy Ön másodszor is miniszterelnök lett. Beiktatása után világossá tette számunkra, hogy új kormánya egyik első intézkedése a közoktatási rendszer teljes átalakítása lesz. Az utóbbi évek történései és az Önök legújabb nyilatkozatai (tudásalapú társadalom fontossága, technikumi rendszer visszaállítása….stb.) a szakma és a közvélemény előtt bizonyították, hogy a 2011-ben érdemi egyeztetés nélkül, felülről vezérelt átalakítások az Önök akkori ígéretei helyett, a kétkedők aggályait igazoló eredményre vezettek” 

– olvasható Hvg.hu által közölt, 273 budaörsi pedagógus által aláírt levélben. 

A tanárok nyílt levele szerint a változtatások legvonzóbb ígérete az egyösszegű béremelés és a bérek minimálbérhez kötése volt.  

„Mint mindannyian tudjuk, Ön ezt az ígéretét nem teljesítette.”

Emlékeztetnek: az emelést öt részletre osztották szét, melyből az utolsót meg sem kapták a pedagógusok, de a legnagyobb probléma, hogy a tanári bérek számítási alapja továbbra is a 2013-as minimálbér, pedig az azóta közel másfélszeresére emelkedett. „ Mára már ott tartunk, hogy a pedagógusbér a többi diplomás átlagbérének kétharmadát sem éri el.”

A következő napokban az ország összes oktatási intézményébe eljuttatandó nyílt levélben azt követelik, hogy a pedagógusbéreket a mindenkori minimálbérhez kössék, ahogyan azt egyébként eredetileg a Hoffmann Rózsa által fémjelzett köznevelési törvény tartalmazta is, de később ezt a kormány megváltoztatta, emellett jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét is.