Népszava: Dollármilliárdos üzlet lehet a Trump-Orbán találkozó mögött

Népszava: Dollármilliárdos üzlet lehet a Trump-Orbán találkozó mögött

Tegnap beszámoltunk róla, hogy Donald Trump május 13-án fogadja Orbán Viktort Washingtonban, már abban a cikkünkben megpendítettük, hogy jelentős védelmi beszerzés állhat a találkozó hátterében, a Népszava most azt írja, hogy a fegyverek mellett a gáz legalább ennyire fontos termék ebben a sztoriban.

A lap információi szerint Ságvári Pál, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa március 20-án Christopher Robinson amerikai külügyi helyettes államtitkárnak megerősítette: Magyarország kész Ukrajnán keresztül érkező gázt vásárolni, akkor is, ha 2020 után lejár az ukrán-orosz tranzitszerződés.

Az pedig amerikai régiós érdek, hogy Ukrajnát erősítsék, ha ugyanis a később megépülő Északi Áramlat 2 lesz a fő beszerzési útvonalunk, jelentős tranzitdíjtól eshetne el Kijev.

A Népszava ezt azzal egészíti ki, hogy a magyar kormány az elmúlt hetekben többször is jelezte, nincs akadálya, hogy Fekete-tengeri román gázt vásároljunk. Ez azért fontos, mert itt részben amerikai érdekeltségű cégek termelnek, ami erősíti Washington azon törekvését, hogy megpróbálják csökkenteni a térség energiafüggőségét Moszkvától.

Arról is írnak, hogy egymilliárd dolláros rakétavédelmi beszerzés mellett egyeztethetnek a Gripenek lecseréléséről is, amerikai - például F-35-ös, ötödik generációs vadászgépekre.