Trump szerint Orbán jó munkát végzett

Orbán, Trump
MTI/Koszticsák Szilárd

Frissítés:

A kézfogó után nagyjából fél órával már közös sajtótájékoztatót tartottak a felek.

„Jó munkát végeztél, biztonságban tartottad az országodat”

- kezdte Trump, aki később a kereszténység védelméről is elismerően beszélt.

Orbán Viktor a Fehér Házban
MTI/Koszticsák Szilárd

Az amerikai elnök szerint jó a kapcsolat a két ország között,

„Magyarország a NATO büszke tagja, kicsit megismertük egymást, beszélünk majd a kereskedelemről, és sok más témáról. Remek időt fogunk együtt tölteni”

- fejtegette Trump.

„Én is mondhatok néhány szót?”

- tette fel a kérdést Orbán Viktor, majd elmondta, büszke rá, hogy sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok fejlődéséhez, valamint megemlítette, hogy közösen harcolnak a terrorizmus és az illegális migráció ellen.

„Örülök, hogy ismét itt lehetek, és megint fiatal lehetek, hiszen 20 éve volt, hogy utoljára itt voltam.”

A magyar kormányfő nagy várakozásokkal tekint a plenáris tárgyalásokra, erősítené a stratégiai szövetséget a két ország között, számos globális politikai kérdésről szót ejthetnek.

Donald Trump és Orbán Viktor
MTI/Koszticsák Szilárd

Trumpot az újságírók zömében a Kínával folytatott kereskedelmi háborúról faggatták, de szóba kerültek a demokraták és Irán is. Egy ponton ő maga vetette fel:

„Vannak-e kérdések a miniszterelnök úrhoz?”

A magyarországi demokráciára vonatkozó kérdésre Trump úgy válaszolt, hogy Orbán kemény, de tisztelt ember és sok jó dolgot tett a bevándorlás ügyében. Orbán ezt azzal egészítette ki, hogy kormánya az emberek által dolgozik az emberekért, valamint reformként a 2011-es új alkotmányról számolt be, ami szerinte jól működik.

Ezekben a percekben kezdődik a delegációk közti plenáris ülés, de Trumpnak ma még jelenése lesz a ramadánozó muszlimoknak rendezett iftár-vacsorán is.

Korábban írtuk:

Az Orbán Viktort szállító honvédségi Dassault Falcon 16:15-kor landolt Washingtonban, majd megérkezett a Fehér Házhoz, ahol Donald Trumppal kezet fogtak, mosolyogva váltottak pár szót és bementek. A tervek szerint a tárgyalás 45 perces lesz, amint érkeznek hírek, frissítjük cikkünket.

A pillanat, amire a magyar miniszterelnök 2,5 éve vár, 04:10-el a live vége előtt begördül az autó:

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Nagy Béla Ádám

Friss