Irán figyelmeztette Trumpot: veszélyes újabb amerikai katonákat küldeni a Közel-Keletre

Irán figyelmeztette Trumpot: veszélyes újabb amerikai katonákat küldeni a Közel-Keletre

Nagyon veszélyes a nemzetközi békére nézve, hogy az Egyesült Államok úgy döntött: újabb katonákat vezényel a Közel-Keletre - jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, akit az IRNA hírügynökség idézett szombaton.

Az MTI összefoglalója azt írja: Zaríf még azelőtt nyilatkozott, hogy pénteken elindult haza pakisztáni látogatásáról. Korábbi jelentések szerint Iszlámábádban azt is mondta:

Irán tanúja lesz Donald Trump amerikai elnök végének, de Trump sosem fogja látni Irán végét.

Donald Trump pénteken bejelentette, hogy hozzávetőleg 1500 katonát küld a Közel-Keletre, nagyrészt védelmi jellegű intézkedésként, az Iránnal kialakult növekvő feszültség miatt. A washingtoni védelmi minisztérium előzőleg közölte, hogy

„Irán - egyebek között a Forradalmi Gárda elitalakulat és támogatói - folyamatos fenyegetést jelentenek a Közel-Keleten.”

Amerikai szenátorok pénteken azt is bejelentették, hogy a kongresszus ellenzése ellenére Trump több millió dollár értében ad el fegyvereket Szaúd-Arábiának. 

Donald Trump május 19-én is megfenyegette Iránt, kijelentve, hogy ha háborút akar, akkor az az ország végét fogja jelenteni.