Nem adják ki Gruevszkit Macedóniának

Orbán és Gruevszki
Orbán és Gruevszki
MTI

A Fővárosi Törvényszéken tárgyalták Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadatási tárgyalását, a bíróság szerint a kiadatás feltételei nem állnak fenn Gruevszki menekültstátusza miatt - írja a Hvg.hu.

Ebből következően Nikola Gruevszki őrizete megszűnt, a bíróság elrendelte szabadlábra helyezését. A bíró az ítélet kihirdetése utáni indoklásában azt mondta: a macedón igazságügyi hatóságok állításaival, az ítéletek és vádiratok valódiságával kapcsolatban bizonyítást a magyar hatóság nem folytathat le, kizárólag a kiadatás törvényi feltételeit vizsgálhatja.

Korlátozottabb a bíróság vizsgálati lehetősége, mint például egy közigazgatási eljárásban - folytatta. Gruevszkivel szemben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal határozatot hozott, 2018. november 20-án menekültnek ismerte el, ezt a 2019. április 5-i végleges határozatában a menekültstátuszt fenntartotta. Ez kijelöli a bíróság mozgásterét,

a menekültstátusz akadálya minden további visszaküldésnek és kiadatásnak is. A törvények alapján a menekültstátuszt kapott személy annak az államnak nem adható ki, ahonnan elmenekült.

A bíró ismét elmondta, hogy míg a Menekültügyi Hivatal mérlegelhet a kérelemnél, a bíróság csak azt nézheti, fennállnak-e a jogszabályi feltételek, majd az iratok az Igazságügyi miniszterhez kerülnek, aki a végső döntést meghozza.

A döntés után Nikola Gruevszkit Magyarországon nem lehet őrizetbe venni, de ettől még nem vonják vissza a nemzetközi elfogatóparancsot - figyelmeztet a bíró, vagyis más országban őrizetbe vehetik. Az eljárás költségeit a magyar állam fizeti.

Az ügyész tudomásul vette a végzést, ahogyan Gruevszki is.

A döntés ellen a Fővárosi Főügyészség fellebbezhetett volna, a macedónoknak viszont semmi beleszólása ebbe. A lap feltételezi, az ügyészség sem kezdeményezte Gruevszki kiadatását, azonban a tárgyalás szünetében az ügyész erről nem akart beszélni, a tárgyalás azon szakaszában pedig nem ültünk bent a teremben. Az ügyész a Fővárosi Főügyészség szóvivőjéhez irányított, ők azt írták, nem kérték Gruevszki kiadatását.

Mint ismert, Nikola Gruevszkit hazájában korrupció miatt jogerősen elítélték, elmenekülését és menekült státuszát a magyar hatóságok aktívan segítették.