Hiába a bálnák a Kossuth téren, a kormányzat nem tesz semmit a műanyagszennyezés ellen

Greenpeace
Műanyagszemét-bálna
Greenpeace

A Greenpeace Magyarország hatalmas bálnákkal figyelmeztet a pusztító műanyagszennyezésre a Parlament előtt. A műanyagszemét-tengerből kiemelkedő állatok három, illetve hat méter magasra emelkednek, figyelmeztetve: a műanyag hulladékok és mikroműanyagok mára mindenütt megtalálhatóak, a tengerektől kezdve a folyókon és erdőkön át egészen az ivóvizünkig – legyen szó akár az ásványvízről vagy a csapvízről.

Greenpeace
Greenpeace

Szokás azt hinni, hogy ez csak egy tőlünk távol, az óceánokban létező probléma, azonban Magyarország legnagyobb folyója, a Duna naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot szállít a Fekete-tengerbe. A hazai halastavak, valamint a Duna és a Tisza is szennyezett mikroműanyagokkal. Ezek az apró műanyag darabok bekerülnek a táplálékláncba – többek között az emberi szervezetbe is például a csapvízzel, palackozott ásványvizekkel.  

A környezetvédő szervezet a műanyagmentes július keretében mutatta be a konstellációját. Ennek kapcsán a Greenpeace Magyarország egy petíciót is útnak indított, amely elejét venné az egyszerhasználatos műanyagok használatának.

Egyébiránt az eldobható műanyagok, ezen belül a zacskók korlátozásáról szóló törvénytervezetet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)  el is készítette,

azonban azt a kormányzat végül nem támogatta, és azóta sem tett semmit azért, hogy fellépjünk a hazánk élővilágát is pusztító, a lakosság egészségét veszélyeztető műanyagszennyezés ellen

- emlékeztetnek a környezetvédők. 

Elsősorban a helyiek hangja szeretne lenni az Országgyűlésben a Dunaújváros és térsége időközi választásán bizalmat kapott Kálló Gergely. A Jobbik-frakció új tagja „vasakarattal” kíván küzdeni a korkedvezményes nyugdíj visszaállításáért, de szívügyében, az ifjúságpolitikában is fel fog szólalni.