Ön bevállalná a koponyaműtétet, hogy utána az agyával irányíthassa a számítógépet?

Transzhumanizmus

Bár Kelet-Közép-Európából, különösképp Magyarországról tekintve nem úgy tűnik, azonban a szingularitás kérdése az egyik legfontosabb az emberiség előttünk álló történelmében - nagyban, vagy talán egyedüliként befolyásolhatja a klímaváltozással szembeni küzdelmünket is.

Most úgy tűnik, hogy egy újabb lépést tettünk a mesterséges intelligencia és az ember összekapcsolása, végső soron a transzhumanizmus irányába. 

A Qubit számol be Elon Musk neurotechnológiai startup-jának sikeres kísérletéről, mely során ultravékony szálakat ültettek be patkányok agyába, majd egy USB-C porton keresztül csatlakoztatott számítógép segítségével érzékelték az állatok agyi aktivitását, olvasták a gondolatait. 

A Neuralink titokban majmon is elvégzett hasonló kísérletet - az állat gondolatával irányította a számítógépet. Most azt próbálják elérni, hogy embereken is elkezdhessék a tesztelést. A beültetéshez négy darab, 8 milliméter átmérőjű lyukat kell fúrni a koponyába. A szálak vastagsága 60 mikrométeres (0,06 milliméter), ami az előadók szerint az emberi haj vastagságának negyede, és minden szálat több tucat elektróda fon körül.

„Sokan leírták ezt a technológiát azzal, hogy lehetetlenség. Pedig nagy dolgok fognak történni ezen a területen a következő évtizedben, úgyhogy mindenki vegye komolyan”

- fogalmazott Max Hodak, a Neuralink elnöke. 

Elon Musk pedig kijelentette:

„ez most elég furán hangzik, de végső soron az a célunk, hogy szimbiózisba kerüljünk a mesterséges intelligenciával. Ez nem lesz kötelező, de ha akarod, lesz rá lehetőséged. Úgy gondolom, ez civilizációs szempontból rendkívül fontos dolog lesz.”

Ön bevállalná, hogy az agyát kibernetikusan feljavítsák?

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Tari Tamás

Friss