Megint a román politika mutat példát: lemondott a belügyminiszter a rendőrségi fiaskó miatt

Nicolae Moga
Nicolae Moga
Wikipedia

Ismét olyan politikai lépést láthatunk Romániában, ami Magyarországon egyszerűen elképzelhetetlen lenne: kedden Nicolae Moga román belügyminiszter bejelentette lemondását a nemi erőszak és gyilkosság áldozatául vált 15 éves lány miatt, akit a rendőrség hibájának köszönhetően nem tudtak megmenteni.

A tisztségébe alig hat napja beiktatott tárcavezető azzal indokolta lemondását, hogy ezzel a gesztussal próbálja megmenteni a belügyminisztérium megtépázott tekintélyének maradékát.

A múlt héten elrabolt, megerőszakolt és megölt Alexandra ügye hatalmas közfelháborodást váltott ki az országban, miután kiderült, hogy hiába hívta háromszor is a 112-es segélyhívószámot elrablója telefonjáról, a hatóságok nem voltak képesek idejében közbelépni, hogy megmentsék az életét. Mire bementek az elkövető házába, a lánynak már csak a maradványait találták meg.

A rendőrség belső vizsgálata szerint a segélyhívást fogadó szolgálatos rendőr nem hitt az áldozatnak, felületesen járt el, nem próbált részleteket megtudni fogva tartása helyszínéről.

A belügyminiszter saját lemondása előtt még leváltotta a megyei rendőrkapitányt és a prefektust, majd az országos rendőrfőkapitányt is az eset miatt. Úgy tűnik, már nem csak gazdaságilag, de lassan morálisan is megelőzi Magyarországot Románia.