Orbán elégedetlen a kormányzati sajtóval, ősztől átszervezések jöhetnek

Orbán Viktor, Magyar Nemzet

Augusztus végén lejár a mandátuma a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumának. Vagyis pár nap múlva új helyzet állhat elő, amennyiben igazak a hírek, hogy a kormányfő nem teljesen elégedett az új struktúrában elért eredményekkel - írja az Mfor.hu

Az alapítvány szinte teljes egészében lefedi a kormányzati médiát: tavaly őszi alapítása óta 20 kiadó került a fennhatósága alá, érdekes - és a piaci logikát nélkülöző - módon a korábbi tulajdonosok felajánlása által. Így került a csoportba a Hír Tv, a Figyelő, az Origo kiadója egyéb médiatermékek mellett. Az Alapítvány így csaknem 15 milliárd forintos vagyont kezel.

Az alapítvány kuratóriumát februárig a volt fideszes országgyűlési képviselő, Varga István vezette, egészen addig, amíg egy interjúban gyakorlatilag átgázolt a kormányzati sajtó lelkivilágán:

"Meg kéne szüntetni a szalagcímeket, amik mögött nincsen semmi, talán nem csak azzal kellene az újságíróknak foglalkozni, hogy hogyan rémisztik az embereket, és milyen negatív híreket terjesztenek (...) "igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok."

Fideszes médiabirodalom vezetője: "Ez nem propaganda, ez nem sajtó, ez valami egészen más"

A 444 által szemlézett műsorban a volt fideszes képviselő, Varga István azt mondta:"Meg kéne szüntetni a szalagcímeket, amik mögött nincsen semmi, talán nem csak azzal kellene az újságíróknak foglalkozni, hogy hogyan rémisztik az embereket, és milyen negatív híreket terjesztenek (...) "igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok."

A korábbi kuratóriumi tagot, Szánthó Miklóst (aki ezzel párhuzamosan a közmédiában rendszeresen szereplő Alapjogokért Központ igazgatója) nevezték ki, az így megüresedett helyre pedig Hegedűs Zoltán Szabolcs került. A harmadik tag személye nem változott, továbbra is az Orbán-családhoz közel álló Bajkai István ügyvédé ez a tisztség - írja a lap.

Ugyanakkor augusztus 30-án lejár a KESMA kuratóriumának megbízatása, a piaci hírek szerint viszont a kormányzat nem elégedett maradéktalanul az új struktúrával sem, az alapítványi forma alá rendelt médiabirodalom egyelőre nem hozza az új keretektől várt eredményeket. Ugyanakkor azt az Mfor.hu is megjegyzi, hogy az őszi helyhatósági választás előtt nagy változásokra nem lehet számítani.