Törvénytelenül függesztették fel a brit parlament működését

Törvénytelenül függesztették fel a brit parlament működését

Frissítés:

Elrendelte a londoni alsóház ülésszakának folytatását a testület elnöke, miután a brit legfelsőbb bíróság keddi végzésében törvénysértőnek mondta ki a londoni parlament ülésszakának lezárását. A határozatban a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a parlamenti ülésszak nincsen lezárva, tehát jelenleg is tart.

John Bercow, az alsóház elnöke a parlament épülete előtt tartott, rögtönzött keddi sajtótájékoztatóján közölte: utasítást adott a parlament tisztviselőinek arra, hogy tegyék meg az előkészületeket az alsóházi ülésszak folytatására. Az ülés a házelnök bejelentése szerint szerdán folytatódik.

Bercow hangsúlyozta: nem a parlament újbóli összehívásáról van szó, hiszen a legfelsőbb bíróság végzése szerint az ülés nem ért véget.

Korábban írtuk:

A skót után a brit legfelsőbb bíróság is törvénytelennek ítélte az Egyesült Királyság parlamentjének felfüggesztését. Boris Johnson kormányfő maga kezdeményezte az öt hétig tartó szünetet, amit II. Erzsébet királynő el is rendelt.

Johnson ezzel a megoldással zárta ki ideiglenesen a parlamentet a Brexit-folyamatból. A legfelsőbb bíróság viszont kimondta:

a demokrácia alapjait érintő helyzetről van szó, a törvényhozást akadályozták abban, hogy ellássa a feladatait.

Boris Johnsonnak ez rendkívül kellemetlen hír, egyrészt súlyos presztízsveszteség, másrészt, ha ebből az következik, hogy újra összeül az alsóház, rendkívül nehéz dolga lesz a kisebbségbe szorult frakciójával.

A Brexit jelenlegi állásáról itt írtunk részletesen:

Mi a fenét csinálnak a britek?

Boris Johnson a hangzatos kijelentések ellenére is beragadni látszik a Brexitbe, a parlament működését felfüggesztették, a konzervatívok bukták a többséget, miközben az alsóház elfogadott egy olyan törvényt, mely halasztás kérésére kötelezi a miniszterelnököt abban az esetben, ha rendezetlen Brexit fenyeget. Szabó Barnabást, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatóját kérdeztük arról, hogy pontosan mi is történik most a szigeten.