Külügyminiszteri találkozón döntött az EU a Törökország elleni szankciókról, Szijjártó inkább a Türk Tanács ülésére ment

Szijjártó
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) köszönti Mevlüt Cavusoglu török minisztert a Türk Tanács 7. Külügyminiszteri Tanácsának ülését megelőzően Bakuban 2019. október 14-én.
MTI/KKM/Burger Zsolt

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter bejelentette, hogy az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy a szövetség egyik országa sem szállít fegyvereket Törökországnak a szíriai kurdok elleni offenzíva miatt.

Néha az Európai Unióban is történnek csodák

- jellemezte a gyors döntést Asselborn.

A luxemburgi diplomácia vezetője bűncselekménynek nevezte a támadást, valamint arra is figyelmeztetett, hogy az egész NATO-t hadba sodorhatja Törökország, ha Szíria ellenoffenzívát indít és Ankara kéri a kollektív védelemről szóló 5. cikk aktiválását.

Szijjártó inkább törökökkel találkozott

A magyar külügyminiszter nem vett részt a találkozón, Szijjártó Péter Bakuba, a Türk Tanács ülésére utazott, helyette Magyar Levente államtitkár képviselte a budapesti kormányt.

Erdogan megköszönte Magyarország kiállását Törökország mellett a nemzetközi színtéren

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnökkel hétfőn Bakuban, ahová mindketten a Türk Tanács soron következő ülésére érkeztek. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a találkozó után az MTI-nek elmondta, hogy a török elnök köszönetet mondott azért, hogy Budapesten a közelmúltban megnyitották a Türk Tanács első európai irodáját.