A Városliget Zrt. szerint Karácsony már nem avatkozhat bele a Liget-projektbe

A Városliget Zrt. szerint Karácsony már nem avatkozhat bele a Liget-projektbe

Karácsony Gergely megakadályozná, hogy a Városligetben megépüljenek azok az épületek, melyeknek még nincs építési engedélye, ám a gigaberuházást koordináló Városliget Zrt. szerint erre semmi esélye az újdonsült főpolgármesternek, írja a HVG.

Karácsony egy Indexnek adott interjúban beszélt arról, hogy módosítják a városligeti építési szabályzatot, hogy új épület ne kaphasson építési engedélyt.

A főpolgármester tervei szerint így például az új Nemzeti Galéria nem épülhetne föl, ám a Városliget Zrt. máris jelezte:

minden épületnek megvan már az építési engedélye, ilyen indokkal a főváros a projekt egyetlen elemét sem meszelheti el.

A cég hozzátette: a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően végzik a munkát, a beruházásokat engedélyek birtokában hajtják végre. Ráadásul

a tisztán állami forrásból megvalósuló kulturális és rekreációs fejlesztések tekintetében a Fővárosnak mostanra már nincs joghatósága.

"A kivitelezések meghatározó hányada folyamatban van vagy lezárult, és a park megújítását is megkezdtük. Nincs tudomásunk arról, hogy Magyarország Kormánya, vagy a Városliget Zrt. tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Liget Budapest projekt vonatkozásában változtatást kezdeményezett volna"

- zárul a cég közleménye.

A cikk felhívja a figyelmet, hogy az építési engedély kiadásáról egyébként a kormányhivatal dönt, a főváros esetén jellemzően az V. kerületi.

23 millióval drágulnak a faátültetések a Városligetben, mert Ligetvédők

A ligetvédő aktivisták tevékenységére hivatkozva emelte a faátültetési munkálatok árát a Galapagos Zoo Service nevű cég, mellyel a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. még 2017 májusában szerződött le az útban lévő fák áttelepítésére. A kivitelező most 23 millió forinttal megdrágította az eddigi szerződést, írja a 444, mivel a cég szerint a ligetvédők tiltakozásai miatt a szerződésben rögzítettekhez képest eltérő módon kellett elvégezni a munkát.