Leszavazta a Fidesz az úzvölgyi gyalázat parlamenti elítélését, mert már régen volt és különben is, komcsi a Jobbik!

Úzvölgyi temetőgyalázás

Lesöpörte az asztalról a kormánytöbbség a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd és az MSZP közös beadványát, amely az Országgyűlés nevében elítélte volna az úzvögyi magyar katonai temető meggyalázását - derül ki a jobbikos Bencsik János Facebook bejegyzéséből.

A tervezet szerint a magyar törvényhozás 

"elítéli az Úzvölgyében történt, magyarok elleni provokációt és az alapvető
emberi jogok súlyos megsértését, ezért felhívja Románia felelős vezetőit, hogy tartsák tiszteletben a vonatkozó nemzetközi kötelezettségeket."

A határozatban többek közt felhívták volna a nemzetközi közösséget is arra, hogy "ítélje el a jogsértést, ami szemben áll az Európai Unió által vallott értékrenddel", illetve a román kormányt, hogy a román kormányt, hogy teljes körűen vizsgálják ki az esetet, állítsák vissza a temetőt eredeti állapotába, és mondjanak le a temető gondozásának átvételéről. 

A Fidesz szerint azonban ez "már nem aktuális kérdés", különben is "heti rendszerességgel történnek hasonló esetek",

s majd a hamarosan összeülő Magyar Állandó Értekezlet úgyis foglalkozik az üggyel. (Amelyről ugye éppen ők állítják, hogy már nem aktuális.)

Bencsik hozzáteszi: hogy mennyire nem igaz, hogy az úzvölgyi incidens idejétmúlt kérdés lenne, azt jól mutatja főkolomposoknak adományozott kitüntetés, amelyet éppen múlt hét pénteken adott át a szomszéd román település polgármestere. 

A politikus az Alfahírnek elmondta: a legmegdöbbentőbb hozzászólás a fideszes Tilki Attilától hangzott el, aki

érdemi válasz helyett "a kommunistákkal összeálló Jobbikról" beszélt.

A jobbikos képviselő szerint ismét világossá vált, hogy a nemzeti összetartozás a kormány számára csupán jól hangzó lózung, hiszen, 

"amikor a korábban e téren sokszor érzéketlen baloldal egy része is végre felelősséget vállal az elszakított magyarságért, a Fidesz ezt arrogáns módon, pártpolitikai érdekeknek alárendelve utasítja vissza."

Megjegyezte: a baloldali pártok korábban valóban rendkívül komoly bűnöket és mulasztásokat követtek el a nemzetpolitikában, 

"de gondoljunk csak bele: el tudnánk képzelni, hogy a bukaresti parlamentben bármilyen múltbéli sérelem, vagy aktuálpolitikai ellentét miatt lesöpörjék az asztalról az ellentétes oldalon állók javaslatát a román nemzeti érdekek melletti kiállásra?"

A román kormánytöbbség ilyet soha nem tenne, mert ők pontosan tudják, hogy nemzetpolitikai kérdésekben a lehető legrosszabb üzenet a megosztottság - mutatott rá Bencsik. 

A politikus szerint az eset rávilágít a magyar külpolitika súlyos ellentmondásosságára is:

"amikor párbeszédre lenne szükség, keményfiút játszunk, amikor pedig határozott fellépésre, akkor lapítunk. Egyszer végre kipróbálhatnánk fordítva is."

sss
2020. február 28. | 06:42
menekültek
sss
2020. február 28. | 06:42
menekültek
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám

Friss