Titokban létszámstopot rendelt el a kormány a teljes közszférában

Kormányablak, Orbán Viktor
Kormányablak, háttérben Orbán Viktor
MTI

A 24.hu hozzájutott ahhoz a nem titkos, ugyanakkor nem is nyilvános, így a Magyar Közlönyben nem megjelent kormányhatározathoz, amely a visszavonásig tételesen megtiltja, hogy

  • a minisztériumoknál,
  • a kormányzati főhivataloknál,
  • a központi hivataloknál,
  • a fővárosi és megyei kormányhivataloknál,
  • a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó egyéb szerveknél
új kormányzati/hivatásos/katonai szolgálati, hon- és rendvédelmi, valamint közalkalmazotti jogviszony és munkaviszony létesítését.

A lap értesülése szerint a létszámstopról szóló rendelkezést az állami többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságokra és alapítványokra is alkalmazni kell. Kivételt lényegében csak a szakmai felsővezetők kinevezése jelent, ezen kívül felmentést kizárólag Rogán Antal adhat a szabály alól.

Mindez annak fényében érdekes, hogy a közszférában óriási a munkaerőhiány - ami nemcsak a kormányablakok bezárásban mutatkozik, hanem a rendőröket kizsigerelő túlóráztatásában is megnyilvánul. 

Emlékezetes, korábban a Népszava számolt be arról, hogy az egészségügyben is létszámstopot tervez a kormány. 

Jobbik: A közszférával fizettetik meg a kormányzati korrupció árát?

Potocskáné Kőrösi Anita, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője közleményében tiltakozik a titkos létszámstop miatt,

miközben a kórházak súlyos szakemberhiánnyal küzdenek, a rendőröket túlóráztatással zsigerelik ki, illetve korábban több kormányablakot is amiatt kellett bezárni, mert elfogyott a munkaerő

– írja. Emlékeztet, a törvényjavaslatok között szerepel az is, hogy elvonnák az önkormányzatok építési igazgatással kapcsolatos hatásköreit, s átadnák a kormányhivataloknak, amely növeli azok feladatait.

A képviselő asszony szerint bérrendezést és 21. századi európai munkafeltételekre lenne szükség, egyúttal „óva int attól”, hogy

Orbánék a közszférán spórolják meg az Európai Unió által a napokban kilátásba helyezett sok száz milliárd forintos gigabüntetést.

Frissítés:

Gulyás: Csak a közigazgatásra vonatkozik!

Csak a közigazgatásra vonatkozik a kormány által elrendelt létszámstop, a kórházakra, szociális intézményekre nem vonatkozik az intézkedés – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely elmondta, a tavalyi és az idei elbocsátások miatt a minisztériumokban jelentős összegek maradtak, és a kormány döntése szerint ezt a pénzt kifizetik a minisztériumi dolgozóknak jutalomként idén.