20 órán keresztül hagytak szenvedni egy elgázolt medvét Hargita megyében

Elgázolt medve

Szombat este az erdélyi Hargita megyében, Parajd és Szováta között egy személyautó elütött egy medvét. A sofőr azonnal értesítette a hatóságokat, ám a szerencsétlen állat így is másnap délig haldoklott az út közepén -adja hírül az Itthon.ma

„A baleset után kiszálltunk, hogy megnézzük, mi történt, de vissza kellett ugornunk az autóba, mert nagyon mozgott” – írta egy Facebook-csoportban az egyik utas . Mire a riasztott rendőrök a helyszínre érkeztek, a súlyosan sérült medve felvánszorgott az úttestre.

A hatóságok közel 20 órán keresztül képtelenek voltak döntést hozni a sorsáról, addig a lezárt út közepén agonizált.

 

Végül vasárnap dél körül elaltatták az állatorvos vizsgálata szerint menthetetlen állatot. 

Az illetékesek egymásra mutogatnak, hogy a mackónak miért kellett ilyen irtózatos szenvedéseket kiállnia. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a fő gond az volt, hogy a védett állatok kilövésére központi engedély kell, s ennek megérkezéséig a helyi szakemberek tehetetlenek. A környezetvédelmi miniszter szerint azonban a kérelmet csak vasárnap délelőtt 11-kor nyújtották be hozzájuk, s ők azt egy órán belül jóvá is hagyták. 

Vasárnap délután a belügyminiszter bejelentette, hogy a megye közigazgatását irányító Bukarestből kinevezett prefektust, Jean-Adrian Andreit azonnali hatállyal meneszti. Andrei egyébként magyarellenes intézkedéseiről híresült el. A tavaly október 23-án kitűzött magyar nemzeti lobogók miatt bírságot szabott ki a székelyudvarhelyi önkormányzatra, júniusban pedig aktívan asszisztált az úzvölgyi katonatemető román kézre játszásához és meggyalázásához. A megye lakosságának nagy többségét adó magyar közösség már jó ideje követeli a prefektus távozását.