Johnson nagy győzelmet aratott, búcsúzhatunk a britektől

Boris Johnson
A jellegzetes frizurája ellenére Boris Johnson nem egy Trump-imitátor.

Boris Johnson és a konzervatívok óriási sikerét hozta a brit előrehozott választás, a toryk akár 360-nál is több képviselői helyet szerezhetnek, a többséghez 326 fő kell, de, ha az északír Sinn Féin képviselői ezúttal sem veszik át a mandátumot, ennél kevesebb is elég.

Johnson az abszolút többséggel kiléptetheti a briteket az EU-ból legkésőbb január 31-én, de itt nem ér véget a történet: kezdődnek a megjósolhatatlan hosszúságú kereskedelmi tárgyalások és az átmeneti időszak.

A Munkáspárt 1935 óta nem volt ennyire gyenge, 200 képviselőjük lehet, Corbyn már bejelentette, hogy a következő választási kampányban nem ő lesz a Labour élén, de ez nem jelent azonnali lemondást.

Az EU-párti Skót Nemzeti Párt 48 helyet szerzett, Skóciában többségbe kerültek, így újra napirendre vehetik a függetlenségi népszavazás kérdését.

A liberális demokratáknak 12, a Zöldeknek egy képviselője lesz a brit alsóházban, a libdemek vezetője, Jo Swinson lemondott. A wales-i, északír pártok összesen 23 képviselőt delegálhatnak, a Farage-féle Brexit Párt viszont egyet sem.